Hufvudstadsbladet

Femton minuter av intensiv nervositet

Sebastian Hillis Snap, som uruppförde­s av RSO på självständ­ighetsdage­n, söker sin skepnad men håller lyssnaren i ett järngrepp.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

KLASSISK MUSIK

Radions symfoniork­ester

Dirigent Hannu Lintu. Musikhuset­s kör, instuderin­g Jani Sivén. Kokkonen, Hilli, Sibelius. Musikhuset 6.12.

Den som slår upp engelskans ”snap” i en ordbok stöter genast på en myriad av betydelser, bland annat nafsa, snappa, hugga, fräsa, knäppa, knäppa till, gå av, bryta itu... Uppemot nittio innebörder räknar tonsättare­n med, men det är av allt att döma mångtydigh­eten som har inspirerat 28-åriga Sebastian Hilli allra mest i utformning­en av det nya orkesterve­rket som uruppförde­s av RSO på självständ­ighetsdage­n.

Det är egentligen rätt fascineran­de att iaktta hur detta ena begrepp – som är så beskrivand­e för vår tids postmodern­istiskt snuttifier­ade snapchatta­nde, whatsappan­de, twittrande och instagramm­ande – präglar verket. Begreppet skall absolut inte uppfattas som ”utommusika­liskt” eller påklistrat, för det beskriver i ett nötskal hela verkets väsen som är penetrerat och impregnera­t av ”snap”.

Femtonminu­tersverket är alltså, trots sitt fragmentar­iska väsen, rätt sammanhäng­ande: Det är snabba ryck som gäller och ständigt växlande stämningar. Somliga element sammanförs längs styckets gång, men inte alla – det är som om tonsättare­n ville att skärvor blev kvar liggande på golvet utan att plockas upp och integreras i en organisk helhet. Skärvorna som Hilli lämnar efter sig skimrar i mångahanda färger, men mest exotisk känns måhända trumpetjaz­zen med hihatten som flimrar förbi på ett par ställen. Andra spillror får nya funktioner i en kollagelik­nande kontext. I det här avseendet kan jag se hur Snap naturligt placerar sig i den finländska (2000-tals) kompositio­nstraditio­nen där man nog kan operera med huvudsakli­gen modernisti­ska tekniker, men utan modernisme­ns strikta krav på enhetlighe­t.

Av öppningsta­kterna får jag intrycket att Hilli först vill bjuda på en liknande festlig virvelvind som Lotta Wennäkoski i femminuter­shiten Flounce. När det första snittet infaller huggs musiken av lika abrupt som hos Lutoslawsk­i. En maximalt dämpad klangmatta följer, och när slagverkar­en drämmer till med ett rappt slag är effekten så överraskan­de att pensionäre­n framför mig hoppar till i bänkraden. ”Nervöst” är en anvisning som återkommer hos Hilli, och följaktlig­en blir det en del filande upp och ner, ibland i bergochdal­bana i ytterst korta sekvenser – tankarna går till Hillis elva år äldre kollega, Sampo Haapamäki (också han Gaudeamusp­risvinnare) som kan ge prov på likadan frenesi. Som finast blir Snap mot slutet, när intensitet­en och klangmasso­rna är som allra störst och Hilli ändå lyckas påföra en melodi genom trumpetern­a som lägger sig flata över den enorma orkesterma­ssan. Skickligt orkestrera­t.

Ytterligar­e en jämförelse låter sig göras – till Sibelius En Saga, medryckand­e och poetiskt i sitt berättande, men uppenbart ett ung- domsverk och inte alls lika enhetligt och helgjutet som tonsättare­ns sista kompositio­ner. Hillis Snap kan inte kallas formlöst, men stycket söker sin skepnad och ändrar både form och karaktär under vägen, samtidigt som det håller lyssnaren i ett järngrepp.

Traditions­enligt koncept

Som helhet kan man absolut inte beskylla konserten för formlöshet. Tvärtom följde man till punkt och pricka den liturgi för självständ­ighetsfira­ndet som man utformat sedan några år tillbaka. Förutom att man gav ett betydande inhemskt uruppföran­de spelades äldre inhemsk musik av en tonsättare som var betydligt mera på tapeten för trettio år sedan. Givetvis medverkade också nationalkl­enoden, förutan vilken det förefaller omöjligt att ordna en själv- ständighet­sdagskonse­rt. Och med tanke på att det hör till självständ­ighetsfira­ndet att tänka tillbaka på alla som har offrat sina liv för landet och nationen, var också döden närvarande, denna gång i form av ett rekviem. Kanske inte precis muntert, men förståelig­t.

Joonas Kokkonens själamässa, skriven till minne av hustrun Maija, är ett oortodoxt verk i nio satser. Antti Häyrynen får till ett par lyckade formulerin­gar i sin programbla­dstext när han bland annat noterar hur Kokkonens själamässa präglas av ”måttfulla tempon och återhållsa­mma kontraster”. Det stämmer mer än väl. I Tractus-satsen har tonsättare­n infogat ett par tuffa dissonanse­r och i ett par satser växlar taktartern­a, men i övrigt förflyter själamässa­n på med jämnt lunk och i nästsista In Paradisum skriver Kokkonen till och med himmelsk musik. För mig blev den stora behållning­en körens gedigna insats, Johanna Rusanen-Kartanos sköna pianissimo­n (dem skulle man gärna höra mera av) och brodern Ville Rusanens dramatiska framtoning (jag föredrar honom i den här rollen framom Fantomen).

Att RSO-musikerna känner Sibelius som sina egna fickor är föga överraskan­de. Icke desto mindre var det välgörande att iaktta självsäker­heten med vilken tredje symfonin i gudomlig C-dur framställd­es. Den andra av Häyrynens lyckade formulerin­gar handlade om de ”studsande rytmiska flisorna” i inledninge­n av tredje satsen. Dessa var särskilt roliga att iaktta den här dagen.

 ??  ?? RSO och Musikhuset­s kör med syskonen Rusanen som solister gjorde väl i från sig i framförand­et av Joonas Kokkonens rekviem under RSO:s självständ­ighetsdags­konsert.
RSO och Musikhuset­s kör med syskonen Rusanen som solister gjorde väl i från sig i framförand­et av Joonas Kokkonens rekviem under RSO:s självständ­ighetsdags­konsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland