Hufvudstadsbladet

Utdraget begagnat äventyr

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliis-mellberg@hbl.fi

Mortal Engines utspelar sig i en postapokal­yptisk värld där städerna rullar runt på hjul. Efter en lovande inledning avslutas det med sedvanlig explosions­hets.

ÄVENTYR/FANTASY

Mortal Engines

Regi: Christian Rivers. Manus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson. Foto: Simon Raby. I rollerna: Hera Hilmar, Hugo Weaving, Robert Sheehan, Jihae.

Sextio minuter. Det var allt som krävdes för att människorn­a nästintill skulle utplåna sig själva och jorden, får vi veta i den inledande monologen i Mortal Engines, en steampunk-flirtande äventyrsfi­lm som konsekvent väljer bredd framför djup. Den är baserad på den första boken av fyra i Philip Reeves populära ungdomsser­ie. Peter Jackson köpte rättighete­rna redan 2009 men projektet drog ut på tiden och till slut gav han över stafettpin­nen till den regidebute­rande kollegan/protegén Christian Rivers. Jacksons fingeravtr­yck finns dock överallt, som producent, manusförfa­ttare och mentor.

Mortal Engines utspelar sig i en framtida postapokal­yptisk tillvaro där ”municipal darwinism” råder. I praktiken betyder det att de städer som finns kvar främst kan liknas vid massiva maskiner som rullar runt på hjul. De större och starkare jagar de mindre för att bokstavlig­en sluka dem och utnyttja deras resurser. Bakom muren i öst finns fortfarand­e statiska städer och där frodas också en motståndsr­örelse mot det rådande systemet som effektivt äter upp de sista av jordens resurser.

Stor jagar mindre

Filmen öppnar starkt med en jaktsekven­s som definitivt inspirerat­s av Mad Max: Fury Road. Stormaskin­en London, komplett med lejonstaty­er och unionsflag­ga, befinner sig i ett ödelagt Europa med siktet inställt på en liten gruvstad. Medan ministaden gör sitt yttersta för att komma undan står de mer välbärgade Londonborn­a på däck och hejar – för dem är det inget annat än underhålln­ing.

Ombord på den flyende gruvstaden finns Hester Shaw (Hera Hilmar). Till skillnad från de övriga invånarna vill hon gärna bli fångad. Hon är nämligen på jakt även hon, efter Londonbon Thaddeus Valentine (Hugo Weaving), en historiker ansvarig för mordet på hennes mamma.

Det är en imponerand­e öppning, full av detaljrike­dom och spänning. Här står det klart att Mortal Engi- nes är gjord för att ses på stor duk, ju större desto bättre. Det är en visuell film mer än något annat och stundvis ser det alldeles lysande ut, särskilt när London är i fokus.

Full av lån

Synd bara att resten av filmen inte håller samma mått. Dialogen ger träsmak och karaktärer­na saknar utveckling, djup och framför allt karisma. Ärlig talat hade jag svårt att ens minnas deras namn under filmens gång och när jag lämnade salongen var de borta för alltid. Ja, förutom Hester Shaw – hennes namn nämns så ofta att jag misstänker att filmen förstår att hon inte är tillräckli­gt minnesvärd på egen hand och därför känner sig manad att ständigt påminna om hur viktig hon är. Även händelsefö­rloppet är mer än lovligt förutsägba­rt och det jag saknar hos Rivers är något distinkt, något eget. Eller i alla fall ett intresse för sina karaktärer.

Precis som filmens städer är Mortal Engines till synes främst byggd på delar från andra filmer. Det är nästan skrattreta­nde lätt att hitta estetik, karaktärer och händelsefö­rlopp som tagna ur särskilt Star Wars, men också Mad Max, Harry Potter, Hunger Games, Terminator och Det levande slottet. Här har samtliga filmer mixats och sedan dekorerats med Peter Jacksons känneteckn­ande animations­frikostigh­et.

Efter den så lovande inledninge­n blir Mortal Engines en utdragen och livlös historia som avslutas med sedvanlig explosions­hets. Gäsp.

 ?? FOTO: UPIMEDIA ?? Hera Hilmar är på flykt i en värld där en naturkatas­trof förstört civilisati­onen.
FOTO: UPIMEDIA Hera Hilmar är på flykt i en värld där en naturkatas­trof förstört civilisati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland