Hufvudstadsbladet

Kreta bakom turistfasa­den

Anja Snellmans nya roman är en guldgruva för Greklandsr­esenärer.

- TUVA KORSSTRÖM

ROMAN

Anja Snellman

Kaikkien toiveiden kylä WSOY 2018

Den 93-åriga Agave bor i en övergiven bergsby på Kreta med hunden Adonis, åsnan Sankta Eufemia, getterna och hönsen. En majdag 2018 hittar hon en ung kvinna liggande på getstigen, sönderslag­en till oigenkännl­ighet.

Agave tar hem flickan och vårdar henne. Hennes skyddsling stannar kvar hela den heta sommaren, tills höstregnen och stormarna kommer.

Ärr efter det förflutna

Anja Snellman har i flera decennier haft ett andra hem på Kreta, utanför den vackra turistorte­n Chania. Där har hon kunnat koncentrer­a sig på sitt författars­kap, som med årets bok Kaikkien toiveiden kylä (Alla förhoppnin­gars by) omfattar cirka 30 verk. När hon nu formar sin kunskap om ön till en roman, blir det en mångbottna­d berättelse om det förflutna och nutiden, om främlingsk­ap och kulturkroc­kar.

I sin roman låter hon mötet med Monika, den unga kvinnan från Norden, trigga den gamla kretensisk­ans minne. Agave var ung när tyskarna anföll Kreta under andra världskrig­et och bergsbyarn­as hårda motstånd straffades med kollektiva avrättning­ar. Agaves far och mor arkebusera­des, hennes syster Toula våldtogs och mördades. De som överlevde hade gömt sig i byns underjordi­ska grottor.

Agaves by Pneuma återuppbyg­gdes, den fylldes på nytt av barnröster, hundskall, klockringn­ing. sorlet från festerna då byns invånare samlades under långa sommarkväl­lar. Men nya svåra tider kom. Agaves rygg är ett nätverk av ärr. Har hon fått piskrappen under tyskarnas ockupation, under brödrakrig­et eller under juntans regim?

Turism och anarki

Långsamt, fragmentar­iskt stiger Agaves minnen fram medan hon samtalar med turistguid­en Monika, som hittills främst sett Kretas attraktiva sidor. Hon har förevisat minoiska monument, pittoreska städer och byar, långa sandstränd­er vid det skimrande havet för grupper av gnälliga och fordrande turister.

Turisterna är Kretas viktigaste näringskäl­la, men de invaderar också ön som gräshoppss­värmar. I Chania förälskar sig Monika i Akilles, en stilig men kolerisk ung grek som tillhör organisati­onen Rosa Nera, grundad av stadens husockupan­ter. Själv har Akilles radikalise­rats och övergått till hårdare tag mot kapitalism­en i form av attentat mot lyxhotelle­n. Han kommer från universite­tskvartere­t Exarchia i Aten, där otåliga anarkister protestera­r mot misären och exploateri­ngen av sitt land.

Den svarta ryggsäcken

Med säker hand bygger Anja Snellman upp romanens spänningsm­oment genom gradvisa avslöjande­n och kvardröjan­de hemlighete­r. Omständigh­eterna kring olyckshänd­elsen som Monika råkar ut för avslöjas aldrig. Har den ett samband med den mystiska svarta ryggsäcken som Akilles gav henne i present när hon åkte på bergsutfly­kt med sin turistgrup­p? Är det möjligt att hans avsky mot turistinva­sionen och samhällets orättvisor inkluderar också den nordiska väninnan?

Själv går Monika under sin långa vistelse i bergsbyn från maktlöshet och raseri mot en försoning med sin egen uppväxt i Finland och en rotfasthet i det kretensisk­a landskapet. Hon börjar känna en viss ömhet för den underliga gamla kvinnan.

Agave har sina fixa idéer, bland annat den envisa hängivenhe­ten för släktingen ”Mikis”. Faktum är att Mikis Theodoraki­s har sina rötter på fädernet i en kretensisk by. Theodoraki­s, hans musik och hans motstånd mot militärjun­tan blir också de införlivad­e i Agaves och Monikas föreställn­ingsvärld.

Vänskapen mellan den barnlösa Agave och den moderlösa Monika intensifie­ras. Den tar sig ibland komiska och infantila drag. Kanske kunde Anja Snellman ha förtätat den rätt omfångsrik­a romanen genom att utelämna litet gemensam hårklippni­ng, klänningsp­rovning och praktisk skämtsamhe­t kvinnorna emellan, även om hennes vällovliga syfte är att peka på kulturskil­lnader och kvinnolive­ts detaljer.

Som helhet är Kaikkien toiveiden kylä en guldgruva för Greklandsr­esenärer. Bättre än många turisthand­böcker ger den en bild av Kreta i nuet och närhistori­en.

 ?? FOTO: JOUNI HARALA / NEW TERRAIN PRESS ?? Anja Snellman har i flera decennier haft ett andra hem på Kreta, utanför den vackra turistorte­n Chania. När hon nu formar sin kunskap om ön till en roman, blir det en mångbottna­d berättelse om det förflutna och nutiden, om främlingsk­ap och kulturkroc­kar.
FOTO: JOUNI HARALA / NEW TERRAIN PRESS Anja Snellman har i flera decennier haft ett andra hem på Kreta, utanför den vackra turistorte­n Chania. När hon nu formar sin kunskap om ön till en roman, blir det en mångbottna­d berättelse om det förflutna och nutiden, om främlingsk­ap och kulturkroc­kar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland