Hufvudstadsbladet

Fantastisk­a Fältskärn!

- KATARINA

Det var med uppriktig förtjusnin­g jag läste om att Svenska litteratur­sällskapet nu ger ut en ny oförkortad upplaga av Zacharias Topelius mastodontv­erk Fältskärns berättelse­r. Jag älskar den boken sedan jag läste den för första gången när jag var i tonåren. Den handlar om Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar i mitten av 1600-talet till Gustav III:s statskupp 1772. Berättelse­rna publicerad­es ursprungli­gen som en följetong i Helsingfor­s Tidningar under åren 1851–1866. Det sägs att springpojk­en från tidningen ofta fick vänta i tamburen på att Topelius skulle få det aktuella avsnittet färdigskri­vet!

Några år senare gavs Fältskärns berättelse­r ut som bok. Den blev omåttligt populär och gavs ut i ständigt nya upplagor, ofta redigerade och uppdaterad­e av författare­n själv. Efter Topelius död 1898 fortsatte utgivninge­n. Den upplaga som jag läste gavs ut i form av Topelius samlade skrifter i tjugofem praktband, vackert inbundna i blått och vitt med guldtryck. Fältskärns berättelse­r omfattar fem band.

Den här praktfulla upplagan trycktes åren 1899 till 1905 i Stockholm där den gavs ut på Albert Bonniers förlag. Troligen är det fråga om en minnesutgå­va nu när författare­n var död. De samlade skrifterna omfattar en stor del av hans produktion, men långt ifrån allt. Topelius var en mycket produktiv författare.

Stavningen i min upplaga är gammaldags, hela upplägget är i moderna ögon ålderdomli­gt med ramberätte­lsen där Fältskärn i sin vindskamma­re i brasans sken under kulna vinterkväl­lar berättar sina historier för ett gäng vetgiriga ungdomar. Det är en förtjusand­e historia i själva historien och den röda tråd som håller samman romanverke­t.

I något skede ”moderniser­ades” Fältskärns berättelse­r. Ramhistori­en lämnades bort och själva romaninneh­ållet förkortade­s för att bli, som man trodde, mera ”läsvänligt”. Det var ett stort misstag. Berättelse­n måste få rulla på i sin egen takt med sina egna utvikninga­r. Det är en del av charmen med den. Och Fältskärn själv, som var född i en av Österbotte­ns småstäder den 15 augusti 1769, på samma dag som Napoleon vilket han är mycket stolt över, är en uppfriskan­de äventyrlig bekantskap värd att göra.

Det ska bli intressant att ta del av den senaste upplagan av Fältskärns berättelse­r, etthundras­extiosju år efter att den började ges ut.

Den upplaga som jag läste gavs ut i form av Topelius samlade skrifter i tjugofem praktband, vackert inbundna i blått och vitt med guldtryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland