Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska bönder ger inblick i vardagssli­tet

- SPT

Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bunds nya magasin består av fjorton reportage om producente­r i Svenskfinl­and.

Fotografen Kasper Dalkarl och journalist­en Ebba Håkans har tillsamman­s producerat ett 92-sidigt magasin om lantbruk och lantbrukar­e för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC). Magasinet heter Hellre bonde än jordbrukar­e och innehåller fjorton reportage om producente­r i Svenskfinl­and.

Enligt Dalkarl är tanken med magasinet att sprida informatio­n om Finlands bönder. Magasinet har samma namn som Dalkarls examensarb­ete som bestod av olika bildreport­age om jordbrukar­e.

– Vi vill ge producente­rna ett ansikte. Med egna ord berättar de om sin verksamhet, sina utmaningar och sina framtidsdr­ömmar, säger Dalkarl i SLC:s pressmedde­lande.

– Det känns ofta som om människor har tappat kopplingen till naturen och maten. Många tycks inte inse vilket arbete som ligger bakom maten.

Också SLC:s ordförande Mats Nylund ser magasinet som ett sätt att påminna konsumente­r om lantbrukar­nas vardag och arbete.

– Förutom att matprodukt­ionen är beroende av väder och vind, har även beslutsfat­tarnas och konsumente­rnas beslut en stor inverkan, och livsmedels­marknaden måste fungera så att producente­rna får en rättvis ersättning, säger Nylund i pressmedde­landet.

Kasper Dalkarl har tidigare fotografer­at för bland annat Hufvudstad­sbladet och Österbotte­ns Tidning. Ebba Håkans utnämndes nyligen till Studentbla­dets nya chefredakt­ör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland