Hufvudstadsbladet

Klumpfisk hinner inte undan kylan

- TT

Tre klumpfiska­r har de senaste dagarna hittats i Danmark. Klumpfiska­rna har svårt att hantera de sjunkande vattentemp­eraturerna på hösten, konstatera­r Øresundsak­variet i Helsingör.

Akvariets personal har ryckt ut och hämtat jättefiska­rna. I ett fall var den levande, men den dog efter några få dagar eftersom den tagit skada av att ligga på grunt vatten.

”Klumpfisk kan inte klara sig i vatten som är kallare än 15 grader och den varma sommaren har lockat många klumpfiska­r till danska farvatten”, skriver akvarieche­f Jens Peder Jeppesen i ett pressmedde­lande.

Klumpfiske­n är den största benfisken – den kan bli cirka fyra meter lång och väga upp till två ton. Trots sitt klumpiga utseende kan den under optimala förhålland­en simma på ordentligt och även hoppa upp över vattenytan. Normalt lever den i varma och tempererad­e hav.

När det blir kallt i vattnet sjunker aktivitets­nivån hos klumpfiske­n och de grunda vattnen runt den danska kusten kan bli till fällor. Därför är det just under perioden oktober-december som klumpfiska­r hittas döende eller döda i Danmark.

De fiskar som nu uppmärksam­mats hade antingen strandat eller fastnat på mycket grunt vatten. Två av dem hittades på norra Själland och en på Jylland.

Akvarieche­fen hoppas att alla som observerar klumpfisk hör av sig. Döda fiskar kan användas som studieobje­kt och skulle en levande klumpfisk hittas finns det plats för den i ett Nordsjöakv­arium på Jylland

 ?? FOTO: FOTO: ØRESUNDSAK­VARIET ?? Här en klumpfisk som hittades i norra Öresund oktober 2011. Nyligen har tre klumpfiska­r på kort tid hittats i Danmark.
FOTO: FOTO: ØRESUNDSAK­VARIET Här en klumpfisk som hittades i norra Öresund oktober 2011. Nyligen har tre klumpfiska­r på kort tid hittats i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland