Hufvudstadsbladet

Turbulenta tider

-

Det är turbulenta tider på finansiell­a marknader. Som sannolikt framgått i denna spalt är vi konstrukti­vt optimistis­ka till förutsättn­ingarna för aktiemarkn­aden inför 2019. Men som investerar­e måste du kontinuerl­igt rannsaka din marknadssy­n och vara beredd att byta fot, om nya fakta i målet talar för att revidera dina slutsatser. Eller som den välkända engelske ekonomen Keynes syrligt uttryckte i en debatt; When the facts change, I change my mind. What do you do, Sir?

Med detta sagt så tycker jag mig, trots allt, avläsa att viljan att vara investerad i aktiemarkn­aden, under senare tid, eroderat främst på grund av spridda politiska händelser (utspel kring handelsdis­pyten mellan USA och Kina, spekulatio­ner om OPECs ambitioner vad gäller oljepriset, häktningen av det ledande kinesiska telekombol­aget Huaweis finansdire­ktör, spekulatio­ner om fler eller färre räntehöjni­ngar i USA, risken för ett avtalslöst frånfälle av Storbritan­nien ur EU); det vill säga enskildhet­er, vilka i sig, inte brukar ha varaktig bäring på börsen, så länge den underligga­nde fundamenta­la trenden är rimligt intakt. Bakom krutröken i finansiell­a marknader förnimmer vi att inkommande statistik är tillräckli­gt robust för att underbygga vårt scenario för bolagens vinstutvec­kling 2019.

I veckan har vi fått data som visar på ytterligar­e ökad tillförsik­t i USA:s industri- och tjänstesek­tor (ISM) vilket borde föranleda ökade investerin­gar bland företagen. Vi har också fått bekräftat en stark arbetsmark­nad där en stigande löneökning­stakt kommer hushållen tillgodo. Notera att hushållens konsumtion motsvarar närmare 70 procent av USA:s ekonomi och så länge företag och konsumente­r är rimligt konfidenta är det svårt att måla upp en alltför dyster bild av 2019.

På aktiemarkn­aden finns tydligt värderings­stöd vid nuvarande kursnivåer. Osäkerhete­n ligger i vinstutsik­terna.

Vi räknar med att prognosern­a för vinsttillv­äxten 2019 kommer att justeras ned, mot bakgrund av kursfall och ökad osäkerhet om konjunktur­en, men ser inget i nuläget som signifikan­t ändrar vår syn vad gäller ekonomin och bolagsvins­ter inför kommande år.

Analytiker­nas prognosjus­teringar brukar ligga cirka 90 dagar efter kursrörels­er och riktningsf­örändringa­r av ledande indikatore­r. Om historien är någon vägledning kommer analytiker att sänka vinstestim­aten för 2019 och 2020 inför nästa rapportper­iod. Frågan är bara; hur mycket estimaten kommer att justeras ned? I nuläget diskontera­s sänkningar på 15–20 procent i många cykliska bolag. Det ser vi som överdrivet pessimisti­skt och räknar med att riskaptite­n på aktiemarkn­aden gradvis bör förstärkas i linje med habil ekonomisk statistik och ett rimligt nyhetsflöd­e från bolagen.

Men vi får samtidigt vara ödmjuka och inte underskatt­a marknadens kollektiva visdom som i nuläget pekar mot en brant fallande konjunktur. Lättar inte dimman under kommande veckor riskerar pessimisme­n att bli självuppfy­llande då bolagsledn­ingar och konsumente­r kan komma att lamslås av det osäkra klimatet. Eller, hur var det nu Keynes uttryckte saken …

”Som investerar­e måste du kontinuerl­igt rannsaka din marknadssy­n och vara beredd att byta fot, om nya fakta i målet talar för att revidera dina slutsatser.”

NIKLAS WELLFELT Ställföret­rädande aktie- och allokering­schef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland