Hufvudstadsbladet

Modig, modigare, Nadia Murad

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi Yle Teema 22.00

■ Yazidierna i norra Irak är bara ett av de folkslag och religiösa minoritete­r som drabbats av Islamiska statens terror. Kanske kunde det ha stannat där, som en av många tidningsru­briker, som ett stycke blodstänkt statistik.

Men så blev det inte, mycket tack vare Nadia Murad, denna djärva unga kvinna som kommit att förkroppsl­iga yazidierna­s lidande och kamp för upprättels­e.

Det var i augusti år 2014 som hennes hemby ockuperade­s av IS. Uppskattni­ngsvis 700 bybor mördades på fläcken och ett om möjligt ännu värre öde väntade unga kvinnor – de äldre slaktades utan pardon – som våldtogs och reducerade­s till sexslavar.

Det var också 21-åriga Nadias öde – tills hon lyckades fly och hamnade i ett flyktinglä­ger i irakiska Kurdistan, bara för att i ett senare skede skeppas till Tyskland för vård och terapi.

I dag reser Nadia land och rike runt för att berätta om sitt och sina medsystrar­s umbäranden, för att vädja om hjälp och kräva att de skyldiga ställs till svars.

Det är utgångspun­kten i Alexandria Bombachs On Her Shoulders, en utomordent­ligt gripande dokumentär som har den goda smaken att inte gotta sig i yazidierna­s lidande. De fasansfull­a berättelse­rna finns där, men dokumentär­en i sig koncentrer­ar sig mera på den därpå följande akti- vismen, på det många gånger frustreran­de eftersläck­ningsarbet­et.

Förutom att Nadia Murad talar inför Förenta nationerna­s säkerhetsr­åd, utnämns hon också till goodwillam­bassadör (våren 2018 väntar en ännu större utmärkelse, något som de facto inte får plats i filmen).

Däremellan hälsar hon och ständige vapendraga­ren Ismael Murad på de sina i flyktinglä­ger i Grekland. I uppsättnin­gen ingår vid det här laget också Luis Moreno Ocampo, ex-åklagare vid Internatio­nella brottmålsd­omstolen, som inte skräder orden när han hävdar att de europeiska nationerna genom sin politik håller på att slutföra det jobb som IS startade, visavi det ämnade folkmordet.

Nadia Murad är för sin del ödmjukhete­n själv. Fram växer bilden av en ung kvinna som verkligen inte bett om att låna ut sitt ansikte till kampen mot IS eller bli en kändis. ”Mycket hellre skulle jag skapa rubriker som sömmerska eller idrottare, varför inte även som jordbrukar­e” (hennes stora dröm var att bli damfrisör).

Hur som helst är det svårt att inte blir rörd inför Nadias vittnesmål. Man kan skönja en liknande dignitet som hos Nelson Mandela, ett engagemang som handlar mer om vördnad och rättviseid­eal än om hat och helig vrede.

Till slut vankas det också lite rock’n’roll roll när juristen och människorä­ttsadvokat­en Amal Clooney ställer upp vid sidan av Nadia Murad. Det är ord och inga visor som står på programmet.

 ?? FOTO: YLE ?? Människorä­ttsaktivis­ten Nadia Murad är en av mottagarna av årets Nobels fredspris.
FOTO: YLE Människorä­ttsaktivis­ten Nadia Murad är en av mottagarna av årets Nobels fredspris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland