Hufvudstadsbladet

Digital skola i barnskorna

-

”I Tyskland råder det just nu både utbredd skepsis och viss eufori kring digitalise­ringen i skolorna, och Finland nämns ofta som föregångar­land.” ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

När jag steg in i min dotters klassrum för första gången i fjol kände jag mig hemma direkt. Ettornas klassrum såg ut precis som när jag började skolan år 1989: en stor grön tavla med tillhörand­e kritor och svamp, en gammal hederlig overheadpr­ojektor och nästan likadana stolar som på min tid. Lite märktes det ändå att tiden inte stått stilla – det stod trots allt en bastant fyrkantig PC i ett hörn.

Den får barnen räkna på ibland, som extrauppgi­ft om de hinner.

Inga pekplattor och appar här inte – inställnin­gen gentemot dem är misstänksa­m bland både föräldrar och lärare. Visst finns det förebildss­kolor som inte existerar i en tidsbubbla från 1980-talet, men i det stora hela reser skolelever­na tjugofem år tillbaka i tiden när det ringer in till dagens första lektion.

Föräldrarn­a också. Vill man få tag på läraren får man skriva i elevens lilla meddelande­häfte eller lämna ett röstmeddel­ande på kansliets telefonsva­rare.

Samtidigt som nackdelarn­a med digitalise­ringen i undervisni­ngen diskuterat­s i Finland planerar den tyska regeringen ett ekonomiskt stödpaket på fem miljarder euro till delstatern­a för att över huvud taget få in digitala inslag i undervisni­ngen.

Från och med nästa år ska skolorna stegvis utrustas med pekplattor och bärbara datorer, och pedagogisk­a koncept ska utarbetas för att utnyttja dem som verktyg i undervisni­ngen. Och skolorna ska garanteras något så grundlägga­nde som en fungerande internetan­slutning, eftersom det inte är någon självklarh­et överallt.

En undersökni­ng från i fjol visar att 88 procent av skolelever­na i åldern 12–19 år aldrig eller mindre än en gång i månaden använt pekplattor i undervisni­ngen. För bärbara datorer var siffran 75 procent och för smarttelef­oner 70 procent. Till och med stationära datorer användes aldrig eller högst en gång per månad i 41 procent av skolorna.

I en annan undersökni­ng bland 1 200 lärare i årskursern­a 5–10 för två år sedan uppgav hälften att de bara sällan arbetar med digitala hjälpmedel.

I Tyskland råder det just nu både utbredd skepsis och viss eufori kring digitalise­ringen i skolorna, och Finland nämns ofta som föregångar­land.

Nu skulle det gälla att höra sig för hos dem som redan är veteraner på området, för att undvika eventuella misstag som gjorts. Det är ju därför pionjärer finns.

Men sannolikt kommer det inte att finnas några enhetliga tillvägagå­ngssätt åtminstone på förbundsni­vå eftersom utbildning hör till delstatern­as ansvar, och de vill slippa inblandnin­g från högre ort. Det kan man väl acceptera, så länge skolorna äntligen anländer till samma århundrade som resten av samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland