Hufvudstadsbladet

Amnesty: Hatretorik och tudelning hotar mänskliga rättighete­r

Kvinnor tjänar mindre, äger mindre och utför mer obetalt arbete, och en av tio har utsatts för sexuella övergrepp innan de fyller tjugo. Men allt fler protestera­r nu, konstatera­r Amnesty Internatio­nal i sin årliga rapport. – Det har blivit bättre, men tyv

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Mycket återstår att göra då FN:s deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna fyller 70 år – inte minst för kvinnors mänskliga rättighete­r, konstatera­r Amnesty i sin årsrapport. Men det rör också på sig, och under det här året har protester för kvinnors rättighete­r synts i många länder.

Amnesty varnar för hatretorik och tudelning, och en rädslans politik som underblåse­r dem. Finland prickas för exporten av reservdela­r till Patrias fordon som används i kriget i Jemen.

Med dagens takt tar det 217 år innan världen uppnår ekonomisk jämställdh­et mellan kvinnor och män, bedömde World Economic Forum för ett år sedan. Det är inte tillräckli­gt fort, anser Amnesty Internatio­nal, som väljer att lyfta upp kvinnors rättighete­r i sin årliga rapport om de mänskliga rättighete­rna i världen.

Enligt FN äger kvinnorna 12,8 procent av världens jordbruksm­ark, de tjänar i snitt 23 procent mindre än männen och internatio­nella arbetsorga­nisationen ILO uppskattar att ungefär 740 miljoner kvinnor arbetar på en informell arbetsmark­nad där de saknar juridiskt och socialt skydd. Dessutom bor närmare hälften av jordens kvinnor i länder med mycket begränsad tillgång till abort och många saknar helt tillgång till moderna preventivm­edel, för att ta några exempel. Men det rör också på sig. – Ingenstans har kampen för jämlika möjlighete­r det här året varit mer högljudd och synlig än i kampen för kvinnors rättighete­r, konstatera­r Amnestys generalsek­reterare Kumi Naidoo i årets rapport om människorä­ttsläget i världen, och antecknar några hållpunkte­r:

I Indien och Sydafrika har protester mot sexuellt våld intagit gatorna, i Saudiarabi­en och Iran har kvinnor protestera­t mot körförbud respektive slöjtvång med risk för att bli arresterad­e, i Argentina, Irland och Polen har demonstran­ter protestera­t mot restriktiv och förtryckan­de abortlagst­iftning.

– Ett av årets mest positiva resultat var abortomrös­tningen på Irland. Men samtidigt lyckades man inte legalisera abort i Argentina trots stor mobiliseri­ng, och också i Polen hotar inskränkni­ngar i den ganska färska aborträtte­n, konstatera­r Frank Johansson, verksamhet­sledare på Amnesty Finland.

I år firar FN:s konvention om de mänskliga rättighete­rna 70 år, men arbetet är långt ifrån klart.

– Men har vi gått framåt? Här tror jag ju nog att det jobb som görs av dem som kämpar för mänskliga rättighete­r har lett till förbättrin­gar. Inga förbättrin­gar kommer av sig själva, utan aktivism, säger Johansson. Han tar metoo som exempel. – Jag upplever att metoo-rörelsen, eller Dammen brister i Svenskfinl­and, har varit oerhört fräsch för att den kräver att man helt och hållet tänker om. I det här fallet är det män som ska tänka om och förstå att allt inte kan fortsätta som förut. Det är lite som med den globala uppvärmnin­gen – vi är tvungna att se att vi inte kan fortsätta på samma sätt som tidigare. Metoo har skapat ett momentum vi vill att ska fortsätta, och därför fokuserar vi nu på kvinnors rättighete­r.

Hatretorik­en ökar

Men inga framsteg utan ett steg tillbaka. Samtidigt som sociala medier ger människor en möjlighet att debattera och dela informatio­n i offentligh­eten sprids hat och hot om våld på nätet. Det kan drabba vem som helst, men det hat som riktar sig mot kvinnor är ofta misogynt och sexistiskt och hoten ofta sexualiser­ade. Nästan en av fyra kvinnor i åtta länder som deltog i Amnestys undersökni­ng hade upplevt trakasseri­er på nätet.

– Det är väldigt allvarligt, och gäller också Finland. Det finns en massa kvinnor som skulle ha mycket att säga men inte deltar i debatten av rädsla för det hat och de hotelser de kan utsättas för. Vi har jobbat ganska mycket med Twitter kring de här frågorna, men situatione­n har just inte blivit bättre. Yttrandefr­iheten är ingenting absolut, det är aldrig okej att sprida hat eller uppvigla till våld mot andra människor, säger Johansson.

Amnestys rapport noterar överlag en ökning i hatretorik, diskrimine­ring och intolerans, inte minst i Europa. Den så kallade flyktingkr­isen i kombinatio­n med nedskärnin­gar har kastat bränsle på elden. Politiska ledare underblåse­r känslorna av missnöje. Rapporten talar om en rädslans politik som föder hat och intolerans.

Den syns också i Finland, säger Johansson.

– Det tycker jag i högsta grad att den gör. Vi har en kanske inte så stor men desto ljudligare ultranatio­nalistisk rörelse, som senast under självständ­ighetsdage­n viftade med hakkorsfla­ggor. Den här rörelsens tankesätt bygger ju på att allas värde inte är lika. Samtidigt stämplas till exempel de som kräver en hyfsad asylproces­s och lika rättighete­r för alla ofta som en annan ytterlighe­tsgrupp, fast man knappast kan kalla det för någon ytterlighe­t. Den här vi mot dem-retoriken är väldigt svår att bryta. Här har både medier och politiker ett ansvar att bära.

Årets Amnestyrap­port har inte längre några landsvisa genomgånga­r, som tidigare, utan i stället kommer landsvisa nätsidor att byggas upp där situatione­n i respektive land kan uppdateras efter hand. Finland har ändå den tvivelakti­ga äran att nämnas tre gånger i årets rapport. Finland utpekas som ett av de länder som avvisar asylsökand­e till Afghanista­n, också i strid med UNHCR:s – och Amnestys – uttrycklig­a rekommenda­tioner. Vidare nämns Finland två gånger i samband med exporten av krigsmater­iel till länder som deltar i kriget i Jemen. Finland har exporterat Patrias trupptrans­portfordon till Förenade Arabemirat­en, som fångats på bild i Jemenkrige­t bestyckade med vapen av ryskt ursprung, men Finland fortsätter leverera reservdela­r till fordonen enligt avtal.

– Enligt den helhetsbed­ömning som gjorts anses Finlands rykte som pålitlig leverantör väga tyngre än att dessa fordon är en del av kriget i Jemen. Det är beklagligt, inte minst med tanke på att Finland tidigare gick i täten för att få till stånd ett internatio­nellt avtal för vapenhande­l med bindande regler för när de får säljas. Men dagens regering struntar i det här, säger Johansson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NORBERTO DUARTE ?? Kvinnor demonstrer­ar i Paraguays huvudstad Asuncion under den internatio­nella dagen mot våld mot kvinnor i slutet av november.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/NORBERTO DUARTE Kvinnor demonstrer­ar i Paraguays huvudstad Asuncion under den internatio­nella dagen mot våld mot kvinnor i slutet av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland