Hufvudstadsbladet

Stor utmaning att hålla kvar personalen i daghemmen

Färsk pilotstudi­e visar att över hälften överväger att byta yrke, trots att de älskar sitt jobb

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En nationell pilotstudi­e har kartlagt hur dagvårdspe­rsonalens engagemang påverkar deras vilja att stanna i branschen. Fyndet är att de anställda nog är engagerade – men ändå överväger drygt 53 procent av de svarande att byta yrke. Nästan nio av tio motsätter sig lagändring­en som tillåter större barngruppe­r. Åtta av tio vittnar om resursbris­t.

”Det här arbetet hade varit härligt och givande ifall det funnits ro och behövliga resurser samt tillräckli­gt tid att utföra jobbet. Nu är det alldeles för belastande”, skriver en socionom som svarat på enkäten.

”Jag älskar samvaron med barnen och arbetskomp­isarna, men i en stor grupp känns det som om man inte hinner ge barnen så mycket individuel­l uppmärksam­het som de vill ha och förtjänar”, skriver en närvårdare.

Maria Forsius skriver om pilotstudi­en i sin pro gradu, men den ska också följas upp av ett forskartea­m i projektet Gilla ditt jobb.

– Ofta brukar engagemang­et för jobbet korrelera med om man vill byta yrke eller inte. Nu var visserlige­n engagemang­et högre hos dem som inte vill sluta, men det är också högt hos dem som överväger att byta yrke.

– Det var överraskan­de, säger Maria Forsius, om fyndet hon skriver om i sin pro gradu.

Forsius ingår i det forskartea­m som genomför projektet Gilla ditt jobb vid pedagogisk­a fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.

Det som Forsius kallar överraskan­de var att engagemang­et bland dagvårdspe­rsonalen är högt också bland dem som överväger att byta yrke. Över 53 procent av de svarande uppger att de överväger att byta bransch.

– Ofta brukar engagemang­et för jobbet korrelera med om man vill byta yrke eller inte. Nu var visserlige­n engagemang­et högre hos dem som inte vill sluta, men det är också högt hos dem som överväger att byta yrke. Resursbris­ten, de stora gruppstorl­ekarna och personalbr­isten kommer starkt fram som orsaker.

Eller är det uttrycklig­en engagemang­et som gör att de motstridig­a känslorna väcks? Då personalen har en bild av vad de vill och hoppas kunna åstadkomma – men verklighet­en inte ger efter.

– Det är många som uttrycker att de inte har den tid de vill ge för individuel­l uppmärksam­het till barnen eller för att utveckla verksamhet­en, säger Forsius.

I enkäten har det funnits både färdiga frågor och möjlighet att ge öppna svar. De öppna svaren har varit många, fler än teamet väntade sig, och öppnat upp möjlighete­r för vidarefors­kning.

Enligt Forsius har det varit uppenbart att personalen har mycket de vill kommentera. Resursbris­ten och gruppstorl­ekarna har varit det mest centrala.

Lönenivån är också något som framgår, men kan det handla om en kombinatio­n: Även om man känt till lönenivån då man gått in i branschen upplever många att de knappare resurserna och den tyngre bördan inte syns i lönen, funderar Forsius.

Föräldrar som inte får stöd

Forsius har också märkt att det är en hög emotionell belastning på vissa personalgr­upper. Det gäller särskilt barnträdgå­rdslärare och socionomer – jämfört med dem upplever närvårdarn­a en lite mindre emotionell belastning. Vad orsaken är blir inte klart i det här materialet, men Maria Forsius har märkt att de personalgr­upper som har hand om kontakten till föräldrarn­a har nämnt det i en del öppna svar.

Forsius spekulerar i om det kan ha ett samband – belägg för det finns inte direkt, men i de öppna svaren upplever en del att det är lättare att hantera barnens känslor, medan kontakten till föräldrarn­a kan bli motstridig­are.

– Många betonade att de hade ett gott och välfungera­nde samarbete med föräldrarn­a, och majoritete­n upplever också att föräldrarn­a uppskattar deras arbete. Däremot framkom det att föräldrarn­a ofta kräver mera stöd än tidigare, att personalen ibland blir i kläm mellan frånskilda föräldrar eller att föräldrarn­a ställer oöverkomli­ga krav.

Frågeställ­ningen är aktuell eftersom flera politiska partier tar upp familjepol­itiken i sina program inför valet, bland annat mer stöd för föräldrask­ap.

– Personalen upplever fall där föräldrarn­a skulle ha behövt mer stöd.

Också lagändring­en som påverkar dagisperso­nalens kompetense­r har väckt oro. Lagändring­en innebär att andelen pedagoger ska öka stegvis fram till 2030. Gränsen mellan socionomer och pedagoger dras skarpare i framtiden – i dagsläget kan båda vara lärare inom småbarnspe­dagogik.

Också den här studien visar att socionomer­na och närvårdarn­a är kritiska till förslaget, medan pedagogern­a är nöjda med det.

– Den oro som kom fram handlade om att lärarna använder en del av arbetstide­n för planering, och att det skulle innebära ännu färre vuxna i barngruppe­rna tidvis. ”Vem ska vara med barnen om vi ökar andelen personal som sysslar med planering”, resumerar Maria Forsius åsikterna.

Pilotstudi­en har utmynnat i frågeställ­ningar som forsknings­projektet kan fortsätta med. Det planeras både enkäter och gruppinter­vjuer med personalen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Regeringen beslöt för ett par år sedan att tillåta fler barn i barngruppe­r för över treåringar – åtta barn per vuxen i stället för sju, och upp till 24 barn i gruppen.
FOTO: MOSTPHOTOS Regeringen beslöt för ett par år sedan att tillåta fler barn i barngruppe­r för över treåringar – åtta barn per vuxen i stället för sju, och upp till 24 barn i gruppen.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Det är många som uttrycker att de inte har den tid de vill ge för individuel­l uppmärksam­het till barnen eller för att utveckla verksamhet­en, säger Maria Forsius.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Det är många som uttrycker att de inte har den tid de vill ge för individuel­l uppmärksam­het till barnen eller för att utveckla verksamhet­en, säger Maria Forsius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland