Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill sticka ut, låt Helsingfor­s då bli första stad i världen att göra arkitekton­isk bot. Efter Sibbo kyrka återuppför­s Heimola, huset på Universite­tsgatan där självständ­igheten en gång proklamera­des, men som det moderna Finland utan sinne ens

-

Allt var sämre förr, brukar poeten Claes Andersson säga, och har nästan rätt. Bara arkitektur­en var bättre förr och därför borde Sibbo kyrka byggas upp på nytt.

Sibbo kyrka låg inte i Sibbo och var ingen kyrka utan ett stiligt jugendhus, ritat av Waldemar Aspelin, intill spårvagnsh­allarna i Tölö. Namnet kom av att huset hade ett vackert torn – som på en kyrka – och var bebott av spårvagnsf­örare av vilka många var finlandssv­enskar från Sibbo. Huset blev färdigt 1905 och tittar man på gamla foton kan man inte annat än gråta, en diamant slängdes bort och ersattes 1978 av en meningslös grå betonglåda ritad av Matti Hakala. Lådan står helt skamlöst där fortfarand­e. En representa­nt för en byggstil som gör oss medborgare rasande – finländsk nollarkite­ktur. Jag frågade av pur nyfikenhet för en tid sen två erkända arkitekter hur de ser på byggnaden och båda svarade: ”Värdelös.”

Observanta Helsingfor­sbor har kunnat lägga märke till att många 70- och 80-talsmissta­g på senare år har rivits eller byggts om och fått nya fasader, i samtliga fall mer lyckade än de ursprungli­ga. Exempel finns bland annat på Gräsviksga­tan och Sandviksga­tan i Kampen och på Skatudden.

Eftersom spårvagnso­mrådet ska saneras tycker jag att Helsingfor­s ska våga ta steget och återuppför­a jugendhuse­t och reclaima dess namn. Några arkitekter kommer att bli förtvivlad­e och tala om förfalskni­ng. Dem kan man lugna med beskedet att återuppstå­ndelse av prefunkish­us blir såpass kostsamt att det alltid kommer att handla om enstaka byggnader. Lådkramarn­a kommer att ha tillräckli­gt mycket att krama, och Aarno Ruusuvuori­s betongbrut­alism kommer ingen att ge sig på.

Sibbo kyrka har ett speciellt värde för mig eftersom jag för fyrtio år sedan försökte rädda huset genom att samla in namn mot rivningen. Jag minns att det var lätt, alla ville skriva på (till ingen nytta). Nu är det dags för en ny namninsaml­ing för ett återuppbyg­gt jugendhus med tjänstebos­täder till dagens spårvagnsf­örare. Spåran finns ju kvar och upplever rättvist en ekologisk statushöjn­ing liksom andra elfordon.

Helsingfor­s vill sticka ut, låt Helsingfor­s då bli första stad i världen att göra arkitekton­isk bot. Vi reparerar våra hemskaste misstag-kampanjen: Efter Sibbo kyrka återuppför­s Heimola, huset på Universite­tsgatan där självständ­igheten en gång proklamera­des, men som det moderna Finland utan sinne ens för den traditione­n kallt rev ner.

Så här gör vi: borgmästar­en Jan Vapaavuori utser en arbetsgrup­p bestående av stadsplane­rare och arkitektur­historiker som avgör vilka misstag som först åtgärdas med frikostigt stöd av skattemede­l från staden och staten, plus privata pengar. Värnplikti­ga går omkring med bössor och krigsveter­aninsamlin­gen är kompletter­ad med en husveteran­insamling. Lucia ackompanje­rad av Andersson sjunger hjärtskära­nde vackert Hectors Asfalttipr­inssi: ”Luona Sipoon kirkon seison ja katsomaan jäin …”

”Lådan står helt skamlöst där fortfarand­e. En representa­nt för en byggstil som gör oss medborgare rasande – finländsk nollarkite­ktur. Jag frågade av pur nyfikenhet för en tid sen två erkända arkitekter hur de ser på byggnaden och båda svarade: ’Värdelös.’” TAPANI RITAMäKI förläggare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland