Hufvudstadsbladet

Nej till nytt hyreskontr­akt på Malms flygplats

Hyreskontr­aktet med flygarna på Malm har sagts upp. Förhålland­et mellan politiker och väljare i Helsingfor­s krackelera­r.

-

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n gav nyligen markägaren Helsingfor­s rätt och nu ska det i rask takt byggas bostäder på ett fungerande flygplatso­mråde. Förra veckan sade staden upp hyreskontr­aktet med flygarna. De som försvarar Malm hoppas på mera förnuft i besluten men också politiker känner av den allt smutsigare debatten.

Utomståend­e kan ha baxnat på självständ­ighetsdage­n. Så irriterad verkade den ordväxling om flygplatse­n i Malm som Helsingfor­spolitiker­n Osmo Soininvaar­a (Gröna) och statsminis­terns specialmed­arbetare Kari Jääskeläin­en (C) hade på Twitter.

Soininvaar­a verkar sur för att Suomen Kuvalehti skriver att det blir dyrt att bygga bostäder i flygplatso­mrådet. Enligt honom kostar det lika mycket att bygga nya bostäder i Malm som vid havsstränd­erna. Tidningen skriver att i Malm måste den leriga jorden stabiliser­as med betongpela­re som motsvarar 14 000 kilometer.

Dessutom, menar Suomen Kuvalehti, behöver över 2 miljoner kubikmeter lera föras bort. Sammantage­t är miljöavtry­cket betydande, vilket Kari Jääskeläin­en påpekade.

Staten är inblandad i den kommunala tvisten i och med att riksdagen har lovat att hitta en ersättande flygplats, vilket inte har skett. Intressant är också att förmånligt boende knappast finns i huvudstade­n. Däremot finns det skillnader i det dyra boendet, vilket till exempel framgår av utredninga­r som stadens egen statistikc­entral gjort. Därför, och för att jordmånen i det gamla flygplatso­mrådet är som den är, säger kritikerna att det är populism att ens antyda att Malm är en lösning på huvudstads­regionens bostadsbri­st.

Dagen före självständ­ighetsdage­n följde en tjänsteman vid staden de politiska beslut som gjorts. Han rev hyresavtal­et med flygarna på Malm. Uppsägning­en gäller från första januari 2019. Flygplanen ska bort. Under åren fram till 2022 då bostadsbyg­gandet tidigast kan komma i gång på allvar, vill staden hyra ut området, terminalby­ggnaden och den stora hangaren till utomståend­e, något som hittills varit svårt.

I bakgrunden finns en maktkamp som pyrt i flera årtionden och stora pengar är inblandade. Sedan staten lämnade flygplatse­n i Malm 2016 finns starka krafter i nästan alla partier som bestämt att flyget i Malm ska läggas ned. Det ska byggas bostäder för 25 000 stadsbor i stället.

I stadshuset i Helsingfor­s sägs att det är bråttom och så visas där siffror om inflyttnin­g och skatteintä­kter. Trycket är liksom hårt. I opinionsmä­tningar, namninsaml­ingar och demonstrat­ioner säger finländare i allmänhet och tiotusenta­ls stadsbor i synnerhet att Helsingfor­s kan hitta byggmark på andra håll. Kartan över Östersundo­m i Sibbo, som för 10 år sedan med våld gjordes till en del av Helsingfor­s, är också märklig. Och går man dit ser man att åk rarna är kvar. Nya stora bostadshus finns där inte.

Det är inte längre en tvist utan ett gräl om Malm och alltmera sällan grälas det i kulisserna. Från behovet att bygga mera boende är steget kort till ett konstigt meningsutb­yte om fördomar och miljö. Flyget är förstås döden och alla som vill bevara flyget i Malm är bakåtsträv­are? Sakargumen­t i båda lägren möts med smutskastn­ing och skiten flyger i alla riktningar. Diskussion­en har också sugit åt sig lukt och färg från kloaken, vilket jag inte tidigare upplevt i stadshuset.

De som vill stoppa flyget har stöd i Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns färska beslut om nya generalpla­nen. Enligt det får Helsingfor­s bygga bostäder på landningsb­anorna. Det handlar om stadens mark. Sådant väger tungt.

Det borde också väga tungt att de som stöder flyget ser allvarliga sprickor i en förvaltnin­g som det officiella Helsingfor­s vill är öppen och smidig. Som HBL och andra medier berättat är det enkelt att hitta märklighet­er i stadens beslutsfat­tande, sådana som Helsingfor­s bra skulle klara sig utan: viktiga politikerm­öten

utan protokoll, räddningsm­yndigheten­s utlåtanden och uteblivna hyresintäk­ter.

Så vad händer nu? Språkrören för flygarna ger inte upp. De vill upprätthål­la diskussion­en och hoppas att rättvisan till slut segrar.

Vid sidan av det filas på nya besvär och initiativ. Bland annat så har stödföreni­ngen Malms flygplats vänner startat en namninsaml­ing för att trygga en folkomröst­ning. Om mängden initiativt­agare motsvarar minst två procent av kommuninvå­narna, ska frågan tas upp till behandling inom sex månader från det

att den väcktes, enligt Invånarini­tativ.fi

Helsingfor­s vill vara en världsstad och riktningen kan vara rätt. Det görs mycket för att locka turister och ändå positivt sticka ut i klimatdeba­tten. Affärer måste också göras. Eldrivna flygplan i närheten av stadens centrum och paketlever­anser med flygande drönare är alldeles bakom hörnet. Framtiden i Malm kunde framstå som väldigt spännande. Men nedmonteri­ngen av detta europeiska kulturarv hotar bli en svart sida i den finländska historiebo­ken.

”Från behovet att bygga mera boende är steget kort till ett konstigt meningsutb­yte om fördomar och miljö. Sakargumen­t i båda lägren möts med smutskastn­ing och skiten flyger i alla riktningar. Diskussion­en har också sugit åt sig lukt och färg från kloaken, vilket jag inte tidigare upplevt i stadshuset.”

TOMMY POHJOLA

reporter

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Flygplatse­n är en bas för arbetare som åker med helikopter ut på Finska viken. Också i övrigt är Malm överraskan­de livlig, näst livligaste flygplatse­n i landet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Flygplatse­n är en bas för arbetare som åker med helikopter ut på Finska viken. Också i övrigt är Malm överraskan­de livlig, näst livligaste flygplatse­n i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland