Hufvudstadsbladet

Berömmelse­n har sitt pris

Hanna Granfelt, säger namnet dig någonting? Salla Leponiemis biografi kastar ljus över en på sin tid synnerlige­n hyllad operasånge­rska som sedermera inte uppmärksam­mats lika flitigt som exempelvis världskänd­isen Aino Ackté.

- Salla Leponiemi TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

En karriär som sångerska är något helt annat än divalater och glitter: det handlar om stora uppoffring­ar, mängder av hårt jobb, osäkerhet och ständiga sjukdomar. Författare­n Salla Leponiemi är själv sångerska och i hennes biografi över Hanna Granfelt beskrivs pressen på att ständigt hålla sig frisk och prestera på topp – något varje sångare känner ända in i ryggmärgen.

Jumalainen kipuna – Laulajatar Hanna Granfeltin ihmeelline­n elämä. Gummerus

Hanna Granfelts livstid 1884–1952 omfattar flera högintress­anta historiska skeden. Musikhisto­riskt intressant är speciellt hennes närkontakt med tonsättare­n och dirigenten Richard Strauss – hon sjöng Salome under hans ledning och var mycket nära att medverka vid uruppföran­det av Die Frau ohne Schatten (i stället blev det andra besättning­en). Jag fascineras också av kopplingar­na mellan mästare och gesäller inom den klassiska sången – hur lärare fört vidare sina kunskaper till näs- ta generation: Från Manuel García via Mathilde Marchesi och Etelka Gerster till Granfelt, som speciellt i slutskedet av sitt liv också undervisad­e flitigt i Finland.

Salla Leponiemi har gjort ett gediget jobb med att samla ihop spåren efter ett liv, som belyses från många vinklar. Genast i förordet beklagar hon ändå att Granfelts egen röst saknas och naturligtv­is är det ju synd, utan huvudperso­nens egna tankar blir porträttet självklart suddigare i konturerna. Från de sista decenniern­a i Finland finns lite fler konkreta anekdoter och vittnesmål, en viktig berättare är trogna ackompanja­tören Greta Carlsson-Nuotio.

I och med att Granfelts egen stämma och därmed inre liv saknas ligger betoningen snarare på att placera henne i historiska sammanhang. Hon inledde sin karriär som skådespele­rska på Nationalte­atern och hann bland annat medverka i Arvid Järnefelts Döden (pjäsen Sibelius skrev sin odödliga Valse triste för) innan hon beslöt sig för att satsa helhjärtat på sången. Det blev studier i Paris och yrkesliv speciellt i Berlin, men med gästspel i bland annat Storbritan­nien, Island, Rumänien och USA.

Skrämmande arbetstakt

En karriär som sångerska är något helt annat än divalater och glitter: det handlar om stora uppoffring­ar, mängder av hårt jobb, osäkerhet och ständiga sjukdomar. Författare­n Sal-

la Leponiemi är själv sångerska, vilket man kanske kan skönja i de talrika sjukdomssk­ildringarn­a – pressen på att ständigt hålla sig frisk och prestera på topp är något varje sångare känner ända in i ryggmärgen. Leponiemi redogör också för profession­ella besvikelse­r och arbetslösh­et, bekanta inslag för vilken frilansare som helst även i dag. Granfelts arbetstakt är emellanåt rätt skrämmande – redan debuten som Senta i Wagners Flygande holländare­n är stor och tung, senare pluggar hon emellanåt in nya roller på en enda dag. Böcker som denna gör det klart att internatio­nell framgång i många fall är synnerlige­n dyrköpt.

Tidvis alkoholpro­blem

Att vara ensam kvinna i karriären är inte heller lätt. Leponiemi redogör för hur Granfelt emellanåt balanserar på gränsen till det passande, till exempel under studietide­n i Paris, medan hon hemma på landet utan prut klädde sig i manskläder och arbetade med drängarna!

Hon sjunger titelrolle­n i Raymond Rôzes opera Joan of Arc i London 1913, där hon uppträdde till häst i skinande rustning. Biografin väjer inte heller för de alkoholpro­blem Granfelt tidvis tycks ha tacklat. Att man botade rampfeber med kokainpast­iller får dagens läsare att haja till. Leponiemi påpekar även skill naderna i synen på alkoholpro­blem gällande manliga och kvinnliga konstnärer.

I övrigt uppskattar jag speciellt skildringa­rna från Berlin, den stad Granfelt främst var verksam i. Man får ett mikropersp­ektiv på historiska händelser: hur kejsarens konservati­sm påverkade programpla­nering en på Kungliga Operan och vad som hände på operan då han störtades, hur man som rysk undersåte plötsligt befinner sig i ett fiendeland, hur inflatione­n gör att ett par strumpor kostar miljarder. Granfelt hade också nära kontakt med general Mannerheim och man spekulerar till och med om giftermål. Hon hann också uppleva andra världskrig­et och tvångsevak­ueringen från sitt älskade sommarstäl­le i Karelen.

Romantiser­ing

I vissa fall hade lite starkare kontextana­lys varit önskvärt, till exempel då man refererar Heikki Klemettis åsikter om att sjunga opera på svenska utan att nämna dennes aggressiva fennomani. En viss romantiser­ing av hur Granfelt lade ner sin själ i sina tolkningar hade jag också klarat mig utan.

Musikhisto­riskt noteras hur många namn och verk historien sopat bort. Vem känner i dag till favoritope­ran Mona Lisa av Max von Schillings i dag? Andra samtida verk är klassiker i dag, förutom de nämnda Straussope­rorna bland annat Puccinis Turandot – Granfelt sjöng titelrolle­n i Finlands första uppsättnin­g av nämnda opera, endast tre och ett halvt år efter uruppföran­det.

Att man botade rampfeber med kokainpast­iller får dagens läsare att haja till.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ARKIV, BOKILLUSTR­ATION ?? Granfelt sjöng titelrolle­n i Raymond Rôzes opera Joan of Arc i London 1913, där hon uppträdde till häst i skinande rustning.
FOTO: PRIVAT ARKIV, BOKILLUSTR­ATION Granfelt sjöng titelrolle­n i Raymond Rôzes opera Joan of Arc i London 1913, där hon uppträdde till häst i skinande rustning.
 ?? FOTO: PRIVAT
ARKIV, BOKILLUSTR­ATION ?? Hanna Granfelt inledde sin karriär som skådespele­rska på Nationalte­atern innan hon beslöt sig för att satsa helhjärtat på sången. Hon studerade i Paris och arbetade framför allt i Berlin.
FOTO: PRIVAT ARKIV, BOKILLUSTR­ATION Hanna Granfelt inledde sin karriär som skådespele­rska på Nationalte­atern innan hon beslöt sig för att satsa helhjärtat på sången. Hon studerade i Paris och arbetade framför allt i Berlin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland