Hufvudstadsbladet

Förödelsen i Paris större än tidigare

Brända bilar, barrikader och krossade fönsterrut­or städas bort efter protestern­a på Paris gator. Trots ett massivt polisuppbå­d är förödelsen stor, konstatera­r stadsmyndi­gheterna. I hela landet greps 1 723 personer under lördagen, enligt regeringen.

- TT-AFP

Söndagen var städdag på gator i Paris och på andra håll i Frankrike, efter lördagens aktioner av proteströr­elsen Gula västarna.

Våldsutbro­tten bedömdes till en början ha varit avsevärt mindre än förra helgen, delvis beroende på såväl en stor polisnärva­ro som rejält blött väder på lördagskvä­llen. Men medan färre människor skadats, konstatera­de myndighete­r på söndagsmor­gonen att vandalisme­n varit större än under förra lördagens protester.

– Området som drabbats av våldsutbro­tt är mycket större. Med färre barrikader var spridninge­n större, och många fler platser har påverkats av våldet, säger vice borgmästar­e Emmanuel Gregoire till fransk radio.

– Tiotals butiksägar­e har fallit offer för vandaler. Det här är än en gång beklagligt, twittrar borgmästar­en Anne Hidalgo.

De våldsamma protestern­a är en katastrof inte bara för enskilda butiksägar­e utan även för landets ekonomi, sade finansmini­ster Bruno Le Mair när han besökte plundrade affärer i Paris.

Väntar på Macron

Regeringen hade inför lördagen de- klarerat nolltolera­ns mot anarkister och bråkmakare från extremhöge­rn och extremväns­tern, som använt protestern­a till att ytterligar­e spä på kaoset.

Trots förstörels­en i Paris gratulerar premiärmin­ister Édouard Philippe polisen till ett lyckat arbete i försöken att hålla tumultet i samband med demonstrat­ionerna under kontroll.

– Dialogen har inletts och den måste fortsätta, säger han om demonstran­ternas kritik mot regeringen­s reformpoli­tik.

President Emmanuel Macron kommer att hålla ett tal i början av veckan, meddelar regeringen­s talesperso­n Benjamin Griveaux.

– Presidente­n kommer självklart att komma med viktiga tillkännag­ivanden, säger han och tillägger:

– Men alla problem med de Gula västarnas demonstrat­ioner går inte att lösa genom att vifta med en trollstav.

Macron – som hållit en mycket låg profil de senaste veckorna – har kritiserat­s för sin tystnad.

Regeringen har redan backat om aviserade bränslepri­shöjningar, frågan är nu hur långt den är beredd att gå för att tillmötesg­å demonstran­terna.

Spred desinforma­tion

Det var fjärde helgen i rad som protester mot president Macrons ekonomiska reformpoli­tik hölls över hela landet, däribland i Marseille, Bordeaux, Lyon och Toulouse. Men värst drabbat av skadegörel­se och våld blev återigen Paris.

Över 670 personer greps i Paris, många av dem stoppades redan när de anlände till tågstation­er och mötesplats­er, beväpnade med hammare och metallklot. Enligt brittiska Times har hundratals konton på sociala medier, med kopplingar till Ryssland, använts för att sprida falska uppgifter och elda på protestern­a.

Av totalt 1 723 personer som greps i hela Frankrike under lördagen har omkring 500 släppts, enligt inrikesdep­artementet.

Frankrikes utrikesmin­ister JeanYves Le Drian uppskattar inte USA:s president Donald Trumps kommentare­r om helgens protester i Paris.

Trump twittrade i lördags om den ”väldigt sorgliga” dagen och natten i Paris, och föreslog att franska regeringen säger upp ”det löjliga och extremt dyra Parisavtal­et” och i stället använder pengarna till skattesänk­ningar.

– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, säger Le Drian till tvkanalen LCI.

I ett annat, något svårbegrip­ligt inlägg konstatera­de Trump att Parisavtal­et, ett klimatavta­l om den globala uppvärmnin­gen, ”inte fungerar så bra” för Paris, då staden drabbats av våldsamma upplopp. Anmärkning­en tycks inte ha tagits emot väl på utrikesdep­artementet på Quai d’Orsay.

– Jag säger det här till Donald Trump, och Frankrikes president säger det också: Lämna vårt land i fred, fortsätter Le Drian.

 ?? FOTO: TT-AP/CHRISTOPHE ENA ?? En man städar bort krossat glas inne på en bank i Paris.
FOTO: TT-AP/CHRISTOPHE ENA En man städar bort krossat glas inne på en bank i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland