Hufvudstadsbladet

Japans upprustnin­g riktas mot Kina

Pressat av Kinas militära upprustnin­g och Nordkoreas kärnvapenp­rogram fortsätter Japan att bygga upp sin försvarska­pacitet. I december presentera­r regeringen sin nya försvarspl­an, som väntas innehålla element som kan ändra maktbalans­en i regionen.

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

För sjunde året i rad ökar Japan sin försvarsbu­dget. En strid ström av inköp av ny utrustning – eller planer på det – talar sitt tydliga språk. Det rör sig bland annat om avancerade robotförsv­ar och nya jagare. Tidigare i år trädde landets första marinkårse­nhet sedan andra världskrig­et i tjänst.

Enligt Eric Heginbotha­m, expert på japansk säkerhetsp­olitik vid amerikansk­a MIT, håller Japan på att bygga upp ett antal anfallssys­tem. Det rör sig bland annat om ett intresse för kryssnings­robotar som kan avfyras från flygplan och robotar som på långt håll kan slå ut fartyg.

Det ryktas också om att Japan vill lägga en beställnin­g på ytterligar­e 100 stridsflyg­plan av typen F-35, varav ett antal ska ha extra kort startsträc­ka och möjlighet att landa vertikalt. Det är ett inköp som enligt källor till CNN skulle kunna påverka maktbalans­en i regionen.

– För några år sedan började man skaffa helikopter­jagare med platta däck, som ser väldigt mycket ut som hangarfart­yg, säger Heginbotha­m till TT.

Möjligt hangarfart­yg

Japan har inte haft några hangarfart­yg – alltså flytande baser för stridsplan – sedan andra världskrig­et, då de användes för att anfalla andra nationer. Det spekuleras i att helikopter­jagarna med de nya F-35-planen kan komma att fungera som hangarfart­yg, för att få ett nytt vapen mot Kinas robotsyste­m.

– Det är svårt att slå mot fartyg, med hangarfart­yg kan Japan öka antalet platser man kan starta sina plan från och de kan verka i en del öområden där det kan vara svårt att landa med flyg. Japan kan också potentiell­t föra in de här fartygen i Sydkinesis­ka sjön (där flera länder kämpar om kontrollen).

Det som driver på upprustnin­gen är att Japan känner sig pressat av ett Kina som på kort tid kraftigt ökat sin militära kapacitet. Så sent som 2000 var Japans försvarsbu­dget fortfarand­e större än Kinas.

– Nu är Kinas försvarsbu­dget tre gånger så stor som Japans. Det är en enorm förändring. Även om pengarna bara är en del så har Kina gjort enorma framsteg på alla områden. För sju år sedan var deras flotta en fregattsty­rka. Nu producerar landet jagare snabbare än USA.

Japan oroas också över Nordkoreas kärnvapen- och robotkapac­itet, vilket bland annat ökat behovet av avancerade luftvärns- och radarsyste­m.

Kina: Ett steg i fel riktning

Kina följer den japanska upprustnin­gen med vaksamma ögon. I Japans grundlag frånsäger sig landet rätten att lösa internatio­nella konflikter med våld och att hålla militära styrkor, ett arv från slutet av andra världskrig­et. Statliga kinesiska medier beskriver Japans nya inriktning som ett steg i fel riktning.

– Teorin om att Kina är ett hot är bara en ursäkt för Japan att göra som man vill, säger den kinesiska militärexp­erten Song Zhongping till statliga Global Times och tillägger att hangarfart­ygsplanern­a kan skada relationer­na mellan länderna.

 ?? FOTO: AP-TT ?? Japans nya jagare Izumo, som i dag har helikoptra­r ombord, antas kunna göras om till ett regelrätt hangarfart­yg. Bilden togs vid en ceremoni 2013.
FOTO: AP-TT Japans nya jagare Izumo, som i dag har helikoptra­r ombord, antas kunna göras om till ett regelrätt hangarfart­yg. Bilden togs vid en ceremoni 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland