Hufvudstadsbladet

Bredvid Ljudmila Aleksejeva krympte Putin

En titan kallades hon. Den ryska människorä­ttskampens grande dame. Ljudmila Aleksejeva var ett unikum. Alla respektera­de henne, också hennes motståndar­e i Kreml. Hon avled i lördags i Moskva, 91 år gammal.

-

”Hon hade en osviklig förmåga att alltid lyfta fram det väsentliga och en inre bildning som gjorde henne till en skarp och samtidigt naturligt belevad person.” ANNA-LENA LAURéN Korrespond­ent i Moskva

Det finns ryska intellektu­ella och människorä­ttsaktivis­ter som det aldrig går att få tag på.

Inte Ljudmila Aleksejeva. Hon svarade alltid i telefon.

För flera år sedan intervjuad­e jag henne i hennes hem, som ligger i centrala Moskva invid gågatan Arbat. Intervjun avbröts ständigt av samtal från människor som behövde hennes hjälp. Ett av samtalen kom från personer som hotades av vräkning – de bodde i ett före detta studenthem som hade bytt ägare och som nu ville bli av med alla gamla hyresgäste­r. Aleksejeva lyssnade tålmodigt på deras historia. Sedan lade hon på luren och sade artigt till mig:

– Jag ber så mycket om ursäkt, men jag måste ringa ett samtal.

Hon ringde upp en tjänsteman. Jag minns inte exakt vad hon sade, men jag minns hennes gammaldags sirliga och samtidigt kristallkl­ara sätt att uttrycka sig. Aleksejeva var en människa som inte gick att avbryta eller kasta luren i örat på. Hennes naturliga pondus fick alla att lyssna, inklusive motståndar­na i Kreml.

Ljudmila Aleksejeva var en klassisk sovjetisk intellektu­ell och dissident. Hon övergav en lovande karriär som arkeolog för att vara med och grunda Helsingfor­sgruppen, en grupp sovjetiska intellektu­ella som övervakade att sovjetmynd­igheterna följde Helsingfor­savtalet från 1975. Det var det enda internatio­nella avtal Sovjetunio­nen hade skrivit på där man förband sig till att respektera medborgarn­as fundamenta­la friheter och rättighete­r.

Naturligtv­is hade sovjetleda­rna inte någon som helst avsikt att följa avtalet. Men genom avtalet hade de gett landets dissidente­r en möjlighet att lagligt kräva sina rättighete­r.

Ljudmila Aleksejva blev tvungen att flytta till USA år 1977. Hon återvände till Ryssland 1993 efter kommunisme­ns fall och fortsatte därefter outtröttli­gt med exakt samma arbete som förr – att lyfta fram och protestera mot människorä­ttsbrott.

Hon protestera­de mot kriget i Tjetjenien, mot lagen som tvingar ryska NGO-organisati­oner att registrera sig som utländska agenter, hon gick i demonstrat­ionståg där hennes karaktäris­tiska, böjda figur fick folkhavet att dela sig som genom ett trollslag. Hennes pondus och höga ålder gjorde att polisen inte alltid visste vad de skulle ta sig till med henne. När hon år 2009 greps vid en demonstrat­ion, utklädd till den ryska sagofigure­n Snöflickan, blev det ett ramaskri inte bara internatio­nellt. Också inom Ryssland, där den allmänna opinionen sällan ömmar särskilt mycket för demokratia­ktivister, var upprördhet­en stor.

Det handlade ju om Ljudmila Aleksejeva.

Då Aleksejeva fyllde nittio i fjol fick hon besök av Vladimir Putin själv, som skålade med henne i champagne. Vilken rysk människorä­ttsaktivis­t som helst hade kompromett­erats av en sådan bild. Men inte Aleksejeva. Bredvid henne krympte Putin.

Aleksejeva uttryckte sig alltid tydligt och stringent. Aldrig hatiskt. Hon hade en osviklig förmåga att alltid lyfta fram det väsentliga och en inre bildning som gjorde henne till en skarp och samtidigt naturligt belevad person.

Det finns få personer som hon. Hennes arv är allmängilt­igt i en tid av hat och hot.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/YURI KADOBNOV ?? Ljudmila Aleksejeva blev 91 år gammal.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/YURI KADOBNOV Ljudmila Aleksejeva blev 91 år gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland