Hufvudstadsbladet

Kommunerna har skyldighet att trygga ett normalt liv med stöd

-

SAMHÄLLE Vi har en rätt modern lagstiftni­ng inom funktionsh­inderområd­et. Också FN-konvention­en ger målgruppen ett starkt stöd. Dessvärre finns det dock en brandmur mellan lagarna och det verkliga livet. Utan större karikering kan man säga att rättighete­rna lyser med sin frånvaro, medan plikterna, nedskärnin­garna och avgifterna sticker upp sina fula trynen.

Vad beror det på? Två ord kan lyftas fram: ignorans och besparinga­r. Ignoransen innefattar ett kompetensg­ap, en aningslösh­et inför individens vardag och grava attitydpro­blem. Besparinga­rna sker på två sätt. Specialite­ten ”neuropsyki­atri” får inte de resurser som specialomr­åden i regel får. Tvärtom, deras klientel behandlas som problemavf­all och tillskrivs undermomen­tets undermomen­t i budgeterna. Besparinga­rna inleds sedan just från denna anomali.

Kompetensg­apet är stort. Läget är prekärt på svenska. Grundskolo­rnas specialkla­sser är bäst, men sedan är det ridå. Kommunikat­ionshjälpm­edlen är otidsenlig­a, familjerna är långt före de så kallade profession­ella. Ingen erbjuds kontextobe­roende kommunikat­ion eller får symboltext­tolkning av det som sägs. Det gör vi, medan det allmänna lär ut ”jag vill ha banan”. Personalgr­upperna klarar inte av alternativ och kompletter­ande kommunikat­ion (AKK). Risken för övergrepp är därmed överhängan­de och det är individen som får skulden för personalen­s tillkortak­ommanden.

Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) bidrar till problemati­ken genom att spara in på terapierna med ohållbara argument. Det räcker inte att man nått fjolårets målsättnin­gar och bedöms som kapabel att lära sig mer. Risken för övergrepp ökar ytterligar­e som en följd av detta.

Kommunerna har en skyldighet att trygga ett normalt liv med stöd. Gör de det? Nej, de övervakar inte ens kvaliteten på sina underlever­antörer. ”Boendeserv­icen” kan vara hur usel som helst, men innan någon dör bryr sig kommunerna inte om responsen.

Kommunerna ansvarar också för arbete och ekonomi för de funktionsh­indrade. Också det jobbet struntar de i. Däremot minns de alla utgifter, trots att det är lagligt att nollställa dem. Den som jobbar på en arbetscent­ral går på minus på grund av 5–10 euro i ”lön” och 8–10 euro för lunchen. Allt fler avgifter överförs till hälsovårde­n och faktureras.

Kommunerna bör kvittera ansökninga­r inom sju dagar och svara senast inom tre månader. Maximitide­n har blivit norm. Värre är dock att man helt slutat ge beslut. Då kan individen inte överklaga. Servicen (till exempel stödstrump­or!) beviljas ofta först i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, efter en rättelseyr­kan till socialnämn­den och ett överklagan­de till förvaltnin­gsdomstole­n.

Den planerade funktionsh­inderlagen ger små framsteg, men om resurskrav­et kvarstår för att erhålla assistans är det en öppen fullmakt att begå övergrepp på en redan utsatt grupp. Socialarbe­tarna är fel yrkesgrupp för ett normalt liv med stöd.

Kommunerna och FPA konkurrens­utsätter servicen på ett sätt som strider mot lag och moral. Barnauktio­nerna gäller i dag också vuxna och den leder till svält och isolering, utan uppföljnin­g. De stora företagen är värst, medan de små aktörernas kompetens rinner ut i sanden.

Domstolsvä­sendet behärskar visserlige­n såväl FN-konvention­en som lagstiftni­ngen, men det känner inte till vad autism, lågaffekti­vt bemötande, AKK eller ett normalt liv med stöd är i praktiken. Ofta tänker de att nonverbal och noll koll är samma sak. Vi utbildar dem gärna. En nonverbal person kan nämligen hålla föredrag, argumenter­a och vara arbetsleda­re.

De livstida, marginalis­erade heldagsnär­ståendevår­darna står för fiolerna och buffrar där det allmänna (medvetet) fallerar. Det är ohemult. Bli alltså inte närstående­vårdare. Allt stöd dras in innan bläcket torkat.

Kommunerna­s systematis­ka slapphänth­et har fått Regionförv­altningsve­rket (AVI) att rekommende­ra polisanmäl­ning av kommunerna i syfte att tvinga fram ett tjänsteman­naansvar. Skall vi verkligen ha det så här? Protestera högt. Det här är ingen partipolit­isk fråga. Det här är en fråga om moral.

TERRY GRAHN Grankulla

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland