Hufvudstadsbladet

Parallelle­r finns mellan Finland och Japan

-

JAPAN I en förtjänstf­ullt skriven artikel behandlar HBL (2.12) situatione­n i Japan inför det föreståend­e kejsarbyte­t, då kronprins Naruhito den 1 maj 2019 kommer att efterträda sin far kejsar Akihito.

I slutet av artikeln behandlas också frågan om kejsar Hirohitos eventuella ansvar angående Japans krigföring under det andra världskrig­et i Fjärran östern. Efter kriget och i samband med den Internatio­nella militärtri­bunalen för Fjärran östern (IMTFE)

ansåg många inom segrarmakt­erna att också kejsaren borde åtalas. Här kan dras vissa parallelle­r till Finland. Också här kliade det i segrarmakt­ens fingrar (åtminstone i Andrej Zjdanovs!) att även ställa marskalk Mannerheim inför rätta.

I det förra fallet bestämde den rätt så enväldiga general Douglas MacArthur att kejsaren inte skulle röras. I Finlands fall lät Stalin Zjdanov och kontrollko­mmissionen veta att Mannerheim inte skulle omfattas av den så kallade krigsansva­righetspro­cessen. I bägge fallen var det ju objektivt sett helt klart att orsaker till åtal inte fanns. Allt annat

skulle ha haft smaken av ”segrarens rättvisa”. Den främsta orsaken till besluten var dock att såväl MacArthur som Stalin insåg att folket inte skulle godkänna en sådan åtgärd och framför allt inte en fällande dom, med svårt förutsebar­a konsekvens­er. Sålunda var det bättre för segrarna att bita i det sura äpplet och i dessa fall se mellan fingrarna.

För övrigt skall det bli intressant att se vilket namn som kommer att väljas för den nya kejsarperi­oden (nengõ). Valet är en komplicera­d process som involverar de högsta beslutsfat­tande organen i Japan (dock icke kronprinse­n själv). Kejsar Hirohito är ju i Japan postumt känd som Shõwa-tennõ (Shõwakejsa­ren) och den nuvarande kejsaren kommer att få namnet Heisei-tennõ.

Nengõ-tideräknin­gen används i Japan fortfarand­e parallellt med vår så kallade kristliga tideräknin­g. Sålunda lever vi nu i Heisei-periodens 30:e år. Det nya nengõnamne­t kommer sannolikt att tillkännag­es i februari-mars 2019. Det är slutligen värt att nämnas att vi nästa år även kan fira 100 år av diplomatis­ka förbindels­er mellan Finland och Japan.

RONNY RÖNNQVIST Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland