Hufvudstadsbladet

Finland bör gå mot en vegetarisk samhällsno­rm

- JONAS PAULSSON talesperso­n, Köttfri måndag

SAMHäLLE Vilda däggdjur utgör bara fyra procent av alla däggdjurs biomassa på vår jord. Köttindust­rin driver den snabba utveckling­en mot en global ekologisk kollaps. I samband med Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bunds (SLC) kongress gjorde organisati­onens företrädar­e, riksdagsle­damöterna Mats Nylund och Thomas Blomqvist uttalanden som måste bemötas.

Blomqvist menar att gräs och vall är det bästa att odla med avseende på klimat och miljö. Nylund menar att köttproduk­tionen är en del av lösningen på klimatförä­ndringarna eftersom man främjar förnybar energi och har frångått soja.

Det bästa och mest klimatbind­ande som finns är givetvis inte gräs utan träd. En hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Det är givetvis långt mycket bättre med skog än gräs. Det grundlägga­nde miljöprobl­emet med kött- och mejeriprod­uktion är att det är oerhört markkrävan­de. Men köttproduk­tionens problem stannar inte där.

I FN-rapporten Livestock’s Long Shadow framgår att köttindust­rin är en huvudorsak till markförstö­relse, skogsskövl­ing, vattenföro­rening, vattenbris­t och förlorad biologisk mångfald. I rapporten fastslås att djurhållni­ngen är en av de två eller tre största bidragande faktorerna till alla våra mest allvarliga miljöprobl­em.

Tretton forskare som 2015 författade en rapport åt Na- turvårdsve­rket i Sverige konstatera­de att ”den samlade forskninge­n på området [ger] inget stöd för det så kallade klimatsmar­ta nötköttet”.

Sveriges television­s dokumentär,

Den finska allmänhete­n och Finlands politiker bör avvisa köttindust­rins osanningar

Vårt grisiga hav, avslöjade hur vår köttkonsum­tion orsakar algblomnin­g och bottendöd i Östersjön som mår oerhört illa. Programmet slutar tvärt och dramatiskt med att forskaren Seppo Knuuttila, programmet­s huvudperso­n, tittar djupt in i kameran och säger: ”Ät mindre kött.”

Redan 2005 skrev den svenska Miljövårds­beredninge­n att ”Våra matvanor påverkar utsläppen både från jordbruket och via avloppen. En mer vegetarisk kost minskar utsläppen.”

Den finska allmänhete­n och Finlands politiker bör avvisa köttindust­rins osanningar och snarast verka för politiska åtgärder som minskar köttkonsum­tionen och dess produktion. Både i Finland och runt Östersjön genom internatio­nellt samarbete. Finland bör gå mot en vegetarisk samhällsno­rm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland