Hufvudstadsbladet

Friheten äter till sist upp gemenskape­n

Det goda Norden har inte bara byggts av staten och friheterna. Utan också av gemenskape­r som föreningar, fackförbun­d och frikyrkor.

-

– Oj, det var en liten bok. Titeln lovar lite mer, säger försäljare­n i bokhandeln på Hamngatan i Stockholm.

Jag har lagt upp teologen och Expressenk­rönikören Joel Halldorfs senaste verk Gud: Återkomste­n på disken. Det låter som en fantasy-tegelsten av Tolkien, men det är en pocketbok som väger 118 gram när jag ska posta den till en kompis.

Den bästa behållning­en av Halldorfs orange bok är inte så mycket hans mantra om religionen­s återkomst. Han sitter i ett släktträd av frikyrkopa­storer och -missionäre­r där det hör till att gång på gång säga att nu!, nu! kommer det stora andliga genombrott­et i våra länder, efter all dold tro och längtan.

Samhället går ändå betongstad­igt åt ett annat håll. Referenser till kristet bildspråk, eller förmågan att läsa av religion i allmänhet, försvinner i samma takt som farbrödern­as klassiska citat på latin på tidningarn­as insändarsi­dor.

Viktigare i Halldorfs lilla, välskrivna debattskri­ft är i så fall hans kritik av vardagens liberalism, ett nödvändigt ramverk av friheter som går längre än så och blir en livsstilsn­orm. Ett projekt, anser han, som isolerar människor från varandra, reducerar oss till utbytbara källor av nytta för varandra, och dödar våra viktiga gemenskape­r.

Dit räknar han alla de folkrörels­er, föreningar, fackrörels­er, förbund, frikyrkor och församling­ar som har gjort att Sverige, under några seklers samtidshis­toria som ett fattigt och ojämlikt land, aldrig har drabbats av inre konflikter och krig.

Detsamma har sagts om England som ska ha undgått en rad revolution­er för att en social lågkyrklig­het skapade kanaler för materiell hjälp, och ramverk där folk kunde engagera sig i att stödja andra - som den lite besynnerli­gt organisera­de Frälsnings­armén eller metodismen.

Kulturskri­benter i Sverige som Sydsvenska­ns Ida Ölmedal har varnat för den 38-åriga Halldorfs ”charmiga konservati­sm”. Dagens Nyheters Lisa Magnusson skriver att vi inte längre behöver moral ”som pådyvlas uppifrån”. Göteborgs-Postens Karin Pihl ger honom rätt i att liberal livshållni­ng behöver ”[goda] auktoritet­er som räddar oss från vår självuppta­gna ensamhet”.

Gemenskape­r är knepiga, och Halldorf säger för lite om hur man sorterar goda sådana från dåliga. I Googles, Facebooks och e-postlistor­nas tidsålder får gemenskape­rna en ny växel. Men vi möts fortfarand­e för sällan fysiskt för att diskutera. Vi får aldrig chansen att se att en meningsmot­ståndare kan vara sympatisk, eller att en likasinnad i praktiken är helknäpp.

Ta antivaccin­rörelsen. Den kopplas mest genom antydninga­r samman med det geografisk­a området för en av landets religiösa väckelserö­relser, även om sambandet och korrelatio­nen mellan dem så här långt är oklar.

Något slags svar kommer förmodlige­n ur en pågående ÅA-undersökni­ng om fenomenet. Fram till dess kan man kanske spekulera i att det här sker i en region som genom århundrade­n har odlat en österbottn­isk integritet av självbestä­mmande och egen åker.

Antivaccin­rörelsen kanske tar frågor om hälsa, kropp och immunitet i egna händer parallellt med att samma byar har gjort lika med religionen. Eller med politiken, när man skapade Munsalasoc­ialism och -pacifism. Eller med hantverket, när man började skapa världens snofsigast­e Swanbåtar, förbi Finlands samtliga industrihi­erarkier.

Det är svårt att säga vad som är höna och ägg, eller vad som inte har något samband alls. Lätt hasplar vi kanske bara ur oss en majoritets, eller ett samhälles normativa syn på saken.

Joel Halldorf har ett talande exempel: En modern, teologiskt liberal frikyrka i Göteborg fick nyligen inte bidrag för sina scouter för att den som religiös rörelse inte ansågs vara ”demokratis­k”.

Han påminner då om att det baptistarv som ligger som kyrkans grund hade demokratis­ka möten med yttrandeoc­h beslutsrät­t också för kvinnor och unga redan på 1840-talet, långt innan Sverige som stat blev demokratis­kt.

”Vi möts fortfarand­e för sällan fysiskt för att diskutera. Vi får aldrig chansen att se att en meningsmot­ståndare kan vara sympatisk, eller att en likasinnad i praktiken är helknäpp.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland