Hufvudstadsbladet

Hoppas Hansesamar­betet för en klok politik

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

HANSEFöRBU­ND I HBL (30.11) ingick en artikel som berättade att Finland, Nederlände­rna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Sverige och Irland bildat ett nytt ”hanseförbu­nd” inom EU för att företräda likasinnad­e nordeurope­iska länders röst. Och till detta valt ett historiskt namn.

Det är självfalle­t legitimt att olika medlemmar inom EU för diskussion­er med varandra och ibland står nära varandra, Finland har ofta sökt stöd av Tyskland. Enligt tidningsup­pgifter är det inte frågan om ett organisera­t samarbete, men det har pågått en längre tid.

Det känns onekligen som rätt avancerat när man ritar upp kartor av de samarbetan­de, min reaktion var nog överraskni­ng. Är det då inte bra och särskilt med beaktan- de av att många av länderna är små och på egen hand har svårt att hävda sig bland de stora. I många fall kan det säkert vara så. Men som vanligt är gränsdragn­ingarna svåra. Vi bör komma ihåg att organisera­de överenskom­melser ofta kan utgöra en fara för helheten, historiska exempel verifierar detta. Detta gäller både stora och små organisati­oner. Min erfarenhet gäller självfalle­t inte EU utan mindre formatione­r som lett till försvagnin­gar.

Vi lever nu i en tid när separatism tyvärr har fått en alltför framträdan­de position med ödesdigra följder. Hanseförbu­ndet behöver inte utgöra brännved för den separatist­iska brasan. Låt oss hoppas att samarbetet för en klok politik som stärker den europeiska gemenskape­n. Det finns dagliga händelser som går i annan riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland