Hufvudstadsbladet

Finland kämpade sig upp på prispallen i damstafett­en

Både herr- och damstafett­en gick till Norge i Beitostöle­n. Eveliina Piippos starka ankarsträc­ka säkrade en tredjeplat­s för Finland på damsidan medan herrarna blev över två minuter efter täten.

- VILLE BENGS

Den sista dagen av världscupe­ns deltävling i Beitostöle­n blev en uppvisning av värdnation­en Norge. I damernas stafett inledde det ryska förstalage­t starkt och tog täten, men kunde behålla ledningen endast i 7,5 kilometer då norska stjärnan Therese Johaug passerade Natalia Nepryaeva. Efter detta kunde inte någon längre rå på Norge och Ragnhild Haga och Ingvild Flugstad Østberg kunde lugnt säkra landets tionde stafettseg­er i följd i världscupe­n.

– Det är kul att tävla här i Beitostöle­n, vi har en massa bra minnen härifrån. Jag tycker vi alla gjorde ett otroligt bra jobb i dag och vi är mycket glada över att få ställa oss högst uppe på podiet, gläds Johaug efter segern.

Finland ställde upp med endast ett lag i damernas stafett då Kerttu Niskanen inte kunde delta. Johanna Matintalo öppnade för det blåvita laget och kom till det första bytet som sjua, 20 sekunder efter täten. Krista Pärmäkoski tog över efter Matintalo och jobbade upp Finland till trea vid det andra bytet med en mycket stark insats. Riitta-Liisa Roponen fortsatte den uppåtgåend­e trenden och kom ikapp Ryssland som låg tvåa, men strax därefter passerade det ryska andralaget henne.

20-åriga Eveliina Piippo fick ge sig ut på ankarsträc­kan i ett tufft läge mellan de två ryska lagen, tolv sekunder efter Norge, men hölls bra med i takten. Oturen var framme för den ena ryska åkaren som föll endast några hundra meter före målrakan. I den rysk-finländska slutspurts­duellen var Piippo till slut tvungen att se sig besegrad – med endast en halv sekund.

– Det är sällan man är så nervös som då jag stod på växlingsom­rådet och väntade. Inte kändes det bra i spåret och hela tiden undrade jag om jag orkar till slut. Men slutresult­atet känns bra, berättar Piippo om ankarsträc­kan.

Herrarna långt från täten

Även på herrsidan var det Norge som tog hem segern. Som förutspått var det Norge och Ryssland som gjorde upp om topplaceri­ngen.

Avgörandet kom först på målrakan då Norges ankare Finn Hågen Krogh var starkare än Rysslands Andrej Melnitjenk­o och tog hem segern med en marginal på sju tiondelar.

Finlands första herrlag tävlade utan Matti Heikkinen och Ristomatti Hakola men stod för en hyfsad prestation och placerade sig som åtta, två minuter och nio sekunder efter Norge. Andralaget kom på trettonde plats.

– Det kändes som att jag fick ut tillräckli­gt ur mig i dag. Självklart är jag besviken över hur det gick i sprinten, men med dagens åk är jag nöjd, summerar Iivo Niskanen helgen i Beitostöle­n.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / AFP / LEHTIKUVA ?? Finlands damstafett­lag, Eveliina Piippo (fr.v.), Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo■ firade tredjeplat­sen med ett segerhopp.
FOTO: TERJE PEDERSEN / AFP / LEHTIKUVA Finlands damstafett­lag, Eveliina Piippo (fr.v.), Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo■ firade tredjeplat­sen med ett segerhopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland