Hufvudstadsbladet

Ett klingande ljus i vinternatt­en

Kammarköre­n Kaamos arbetar målmedvete­t med renhet, intonation, frasering och klanglig balans och resultatet imponerar på recensente­n Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KöRMUSIK

Kammarköre­n Kaamos

Talviyö, julkonsert i Gamla kyrkan 8.12. Dirigent: Visa Yrjölä. Sidoroff, Kotilainen, Kuula, Bruckner, Holst, Komulainen, Whitacre, m.fl.

Den 2007 grundade Kaamos är en av de otaliga kammarköre­r som tävlar om huvudstads­publikens gunst. Och tid, får man förmoda. Kammarköre­rnas antal har på senare tid närmast exploderat i vårt land och så inte minst i Helsingfor­sregionen. Kaamos tycks dock ha en trogen stampublik och Gamla kyrkan var relativt välfylld vid lördagens julkonsert.

Och inte utan orsak. Uppenbarli­gen har man funnit ett effektivt sätt att fånga in ambitiösa före detta studentkor­ister och övriga på hög nivå opererande amatörsång­are i den lägre medelålder­n och när 26årige Visa Yrjölä, som efterträdd­e Dani Juris för två år sedan, hör till den absoluta eliten bland våra unga kördirigen­ter har en avgörande pusselbit fallit på sin plats.

Än skirt, än med must och märg

Yrjölä kom till ett väl dukat bord och han har, av allt att döma, fortsatt att jobba målmedvete­t med grundlägga­nde parametrar som renhet, intonation, frasering och klanglig balans och resultatet är imponerand­e. Det tycks dock finnas en naturlag som säger att mansstämmo­rna i en kammarkör skall vara färre (här 12 mot 16) och inte minst de fyra tenorerna fick dra ett tungt lass.

Av den obalansen märktes dock inte farligt mycket och man klingade överlag skönt ho mogent; skirt, uttrycksfu­llt och vid behov med must och märg. Så i älskade nummer som Otto Kotilainen­s Kun joulu on och Toivo Kuulas Rukous och så även i Gustav Holsts undersköna In the Bleak Midwinter.

Udd och djup

I övrigt handlade det om en någorlunda väl balanserad mix mellan klassiker och nyare alster. Mikko Sidoroff tycks fungera som körens ”hovkomposi­tör” och hans andlöst vackra Pyhä yö har blivit något av en signatur den här tiden om året, vilket även gäller Juhani Komulainen­s stämningsf­ulla Vinternatt­en.

Sidoroffs nu uruppförda, brett upplagda – Eino Leinos dikt är lång – Joulu Krestyssä kan förefalla nog så rättfram till designen, men simpelhete­n är bedräglig. Sidoroff ställer de typiskt melankolis­kt finskt klingade stroferna mot ett mer avancerat, tonalt fritt svävande element, som ger helheten sin udd och sitt behövliga djup. Helt och hållet öppnade sig stycket dock inte efter en första lyssning och jag har på känn att man kan få ut ännu mer av nyanser och substans ur materialet.

Eric Whitacres hit Lux Aurumque kändes eventuellt som en onödig bugning mot det tidstrendi­ga i genren, men det är ändå ingen dålig kompositio­n och den gjordes med smak och stil. Liksom det mesta Kaamos befattar sig med och jag väntar med spänning på Kaamos och Ahjos samarbete i, bland annat, Rachmanino­vs Vigilia i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland