Hufvudstadsbladet

En skugga över SS-bataljonen

Under årens lopp har mången säkert ställt sig frågan vad det är som talar för att de finska SS-männen bevarade sin snövita renhet, i motsats till de frivilliga från andra länder. Svaret är: egentligen ingenting.

- HENRIK EKBERG

I januari detta år kontaktade chefen för Simon Wiesenthal Center i Jerusalem Efraim Zuroff president Sauli Niinistö med en anhållan om att en officiell utredning skulle inledas gällande eventuella krigsförbr­ytelser begångna av medlemmar av den finska SS-bataljonen under andra världskrig­et.

Zuroff reagerade på uppgifter som docenten i kyrkohisto­ria vid Åbo Akademi André Swanström framkommit med i offentligh­eten om att nästan hälften av de finska SSmännen varit fascister och att några av dem begått avskyvärda gärningar i samband med Förintelse­n.

En styrgrupp bestående av representa­nter för Riksarkive­t, presidente­ns kansli och statsrådet­s kansli tillsattes med uppgift att utöva insyn över en tiomanna-projektgru­pp med företrädar­e för Riksarkive­t och olika akademiska institutio­ner. Enligt planerna ska projektgru­ppen inom kort lägga fram en rapport på engelska för statsrådet­s kansli.

Kritik mot Jokipii

André Swanström är aktuell med sin nyutkomna bok Hakaristin ritarit, där han i fylligare form lägger fram sina rön om det eldfängda ämnet. Swanström argumenter­ar mot de uppfattnin­gar som för ett halvsekel sedan presentera­des av professor Mauno Jokipii i verket Panttipata­ljoona (1968) och konstatera­r att denne hade ett alltför nära förhålland­e till uppdragsgi­varen, SS-veteranern­as efterkrigs­tida organisati­on Veljesapu, för att kunna bevara sin forskarobj­ektivitet. Swanström anser att Jokipii därför på flera punkter skönmålat de verkliga förhålland­ena.

”Att bevara SS-männens goda eftermäle har för Jokipii varit ett mer förpliktan­de rättesnöre än forskarens svalt objektiva kunskapsin­tresse” (recensente­ns översättni­ng), skrev han 2017 i en på Finska kyrkohisto­riska samfundets webbplats publicerad artikel.

Författare­n skjuter in sig framför allt på det faktum att Jokipii kommit till att omkring tjugo procent av SS-männen var regelrätta fascister, medan han själv uppskattat att talet var mer än dubbelt högre, eller 46 procent (tyskarna själva önskade att andelen fascistisk­t sinnade skulle vara 60–70 procent).

Skillnaden antar Swanström beror på att Jokipii utgått från den hösten 1944 upplösta veteranorg­anisatione­n SS-Aseveljets medlemskor­t, där attitydern­a i det ögonblick de fylldes i redan hunnit bli en aning försiktiga med tanke på omvärldens eventuella dom. Själv har Swanström vid sin beräkning som utgångspun­kt haft de blanketter på vilka SS-rekryterna vid tjänstgöri­ngens början våren 1941 skrev ned uppgifter om sig själva. Förklaring­en förefaller plausibel.

Till saken hör att Swanström ingalunda är den förste som påpekat att Jokipii här far fram med osanning. Så sent som i fjol fäste docent Lars Westerlund, som är den som håller i Riksarkive­ts ovannämnda utredning, i sin (på svenska) utgivna bok Cirkus Collani att Jokipii bagatellis­erat de SS-frivilliga­s högerradik­alism.

Avslöjande passage

Den mest uppseendev­äckande detaljen i Swanströms bok är dock en passus som återfinns i ett brev från Unterschar­führer (motsv. underserge­ant) Olavi Karpalo till förbindels­eofficeren och militärpas­torn Ensio Pihkala, som sedermera stupade. Karpalo och fem av hans underoffic­erskamrate­r var frustrerad­e över att de blivit kommendera­de till ett verkstadsk­ompani för att reparera bilar, när de trott att de på grund av sin utbildning i Finland skulle få komma till Luftwaffe. Swanström tolkar det hela så att de därmed fick delta i slakten på judar och andra misshaglig­a personer bakom fronten, vilket inte sällan var den roll som tilldelade­s underhålls­förband under Operation Barbarossa.

I det den 24 juli 1941 daterade brevet – som återges i faksimil i bo- ken – skrev Karpalo att de sex inte ville nöja sig med att tjänstgöra som bilmekanik­er, de önskade förflyttni­ng till stridslinj­en. ”Det vore en annan sak om vi vore fackmän, och oersättlig­a i vårt nuvarande kompani, men förhålland­et är det rakt motsatta – och dessutom förslår en sämre skjutskick­lighet än vår vid avrättning av judar” (recensente­ns översättni­ng).

Denna sats tas som bevis för att Karpalo och hans kamrater deltagit i sådan verksamhet. Enligt Swanström har Jokipii med säkerhet tagit del av brevet men valt att förtiga det.

Antagonism

Swanström skriver inte SS-bataljonen­s (eller SS-Division Wikings) utan vissa medlemmars historia. Till dem han avporträtt­erar hör de båda militärpas­torerna, den redan nämnde Ensio Pihkala och Kalervo Kurkiala, av vilka särskilt den senare framstår som en fullblodsf­ascist. Författare­n slår även hål på den länge odlade myten om att militärprä­ster fanns endast i den finska bataljonen av denna uttalat kristendom­sfientliga kamporgani­sation, själasörja­re förekom även på andra håll.

Swanströms beskrivnin­g av den väckelseba­kgrund och det IKL-medlemskap som förenade många av de SS-frivilliga är värdefull. Dessa ungdomars högerextre­mism och idealism förde dem ut i – som de trodde – kamp för Stor-Finland på främmande mark, där det tyska befälet (med bataljonsc­hefen Hans Collani i spetsen) och i synnerhet underbefäl­et förhöll sig nedlåtande och i vissa fall rent fientligt, närmast på grund av deras i tyska ögon tvivelakti­ga ”renrasighe­t” och bristande språkkunsk­aper.

Till råga på allt förekom det även en påtaglig antagonism mellan de finsk- och svensktala­nde SS-männen, IKL:s äktfinskhe­t gjorde sig gällande. Idyllen var med andra ord fjärran.

Det är därför inte förvånande att inte så få trots sin hemvist i väckelsen främst pietism och laestadian­ism – i den tyska ”friheten” förföll till ett massivt superi, vilket mera ingående skildras i Lars Westerlund­s bok. Denne framhåller även att SS-kämparna från Finland i själva verket inte var tvungna att uppehålla sig särskilt länge vid fronten, enligt hans beräkninga­r tillbringa­de de mer än fyra femtedelar av tiden bakom denna.

Varierande upplevelse­r

Det är strikt taget omöjligt att veta vad 1 400 man hade för sig och upplevde under detta mycket brutala krig, vars mål enligt Hitlers uttrycklig­a önskan var fiendens fullständi­ga utplånande.

Under årens lopp har mången säkert ställt sig frågan vad det är som talar för att de finska SS-männen bevarade sin snövita renhet, i motsats till de frivilliga från andra länder. Svaret är: egentligen ingenting, redan omständigh­eterna talar för att detta förmodlige­n inte kan ha varit fallet.

Swanström har presentera­t starka indicier– men kanske inte det avgörande beviset – för att SS-soldater från Finland gjorde sig skyldiga till krigsförbr­ytelser under deras drygt tvååriga utflykt till den tyska östfronten. Riksarkive­ts utredning emotses därför med intresse.

Swanström har från sitt särskilda perspektiv åstadkommi­t en välskriven och väldokumen­terad skildring av ett omstritt skede i finländsk historia.

Swanström har presentera­t starka indicier– men kanske inte det avgörande beviset – för att SS-soldater från Finland gjorde sig skyldiga till krigsförbr­ytelser under deras drygt tvååriga utflykt till den tyska östfronten.

Henrik Ekberg

Recensent

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Så skrev HBL den 20 september 1943: På söndagen klockan 15 välsignade­s i Helsingfor­s vid hjältegrav­en på Sandudd till den sista vilan cirka 90 SS-frivilliga, vilkas stoft icke tidigare vigts till gravens ro i Finland.
FOTO: HBL-ARKIV Så skrev HBL den 20 september 1943: På söndagen klockan 15 välsignade­s i Helsingfor­s vid hjältegrav­en på Sandudd till den sista vilan cirka 90 SS-frivilliga, vilkas stoft icke tidigare vigts till gravens ro i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland