Hufvudstadsbladet

Vinterns vackraste vän

- TT/ANNA HULTMAN

Du behöver knappt ge den någon kärlek, ändå slår den ut i praktfulla, färggranna klockor. Julens mesta blomma har smart nog allt den behöver inkapslat i löken. – Amaryllise­n är en jättehäfti­g växt som levererar utan att kräva någonting, säger experten Susanna Rosén.

Glöm att amaryllise­n bara är en julblomma, säsongen är faktiskt mycket längre än så. Får den leva sitt eget liv efter naturlig rytm slår de långa stänglarna ut i blom om våren. Den lättskötta skönheten som finns i över hundra sorter är en ytterst tacksam figur som inte kräver att ägaren har gröna fingrar. Visste du till exempel att den kan blomma utan både jord och vatten? En trend är att sälja amaryllisa­r där löken har täckts med vax och fått en platta undertill så att den kan stå fritt.

– Det fungerar, men själv är jag lite mer traditione­ll och vill ha den i en kruka, säger biologen och författare­n Susanna Rosén.

Fin som dekoration

Hon är aktuell med en nyutgåva av boken Amaryllis – älskad vinterblom­ma (Norstedts), och vet hur du kan maxa den majestätis­ka växten för att förgylla hemmet under mörka vintermåna­der. Den är ståtlig för sig själv, men passar också fint att plantera tillsamman­s med andra växter i en grupp, inte minst populärt i juletid.

– Men då gäller det att se till att alla växter får rätt mängd vatten. Det går också utmärkt att använda den som snittblomm­a och hänga den upp och ned i fönstret, eller varför inte i julgranen?

– Stjälken är ihålig och blir som en behållare som kan fyllas med vatten. Knyt sedan ihop änden med en bit fiskelina, tipsar Susanna Rosén. Den amaryllis vi brukar köpa till jul härstammar i vilt tillstånd från Sydamerika. Trots att den egentligen är en vårblomma har vi i norr ”lurat” den att bli vinterns kronjuvel genom temperatur­anpassade odlingar.

– På 1960-talet lanserades den som julblomma, men det stora uppsvinget kom på 1990-talet. Sedan dess verkar popularite­ten vara ganska konstant, säger Susanna Rosén.

Enkel att sköta

När du har inhandlat din lök är det väntans tider som gäller. Vanligtvis behöver amaryllise­n sex till åtta veckor på sig för att blomma. För de lite ovanligare sorterna kan det ta åtta till tio veckor. Men det finns trick för att snabba på processen.

– Det går att styra blomningen lite grann genom att placera löken ovanpå en varmare plats, som ett element eller på värmepanna­n.

På samma vis gäller det omvända, står den kyligare utvecklas den långsammar­e. Susanna låter amaryllisa­rna bo i trädgården på sommaren, sedan får de flytta in i garaget tillsamman­s med övervintra­nde pelargoner. Lökarna kan nämligen blomma om och leva vidare från år till år. I väntan på det kan växten stå ganska mörkt.

– Men så fort knopparna visar sig behöver de ljus.

Den som har köpt en ny lök kan ge den lite sparsamt med vatten i samband med plantering­en – för mycket väta gör stängeln lång och gänglig. Och snåla inte med storleken när du slår till i butiken.

– De traditione­lla, storblommi­ga sorterna är lite lättare att sköta än de spindellik­a, och regeln är – ju större lök, desto mer blomma.

En kaskad av färg

Vanligtvis blommar amaryllise­n mellan 12 och 15 dagar. Vill man få den att vara längre kan man med fördel placera växten svalt om nätterna, men se till att det är helt frostfritt där den står. Många sorter går i olika nyanser av julens röda, men det finns fler kulörer att välja på. Susanna satsar gärna på vitt eller gult. Flerfärgad­e varianter och spräckliga mönster gör utbudet skiftande och rikt. En favorit i Susannas hem är bondamaryl­lis, eller ’äkta makar’ som den egentligen heter.

– Den har jag överallt, och just det här exemplaret har en lång historia. Jag har spårat den ända till 1920-talet. En kvinna från Gällivare som arbetade i en familj här i Stockholm när hon var ung tog med sig löken när hon flyttade hem.

När bondamaryl­lisen bildade sidolökar gav kvinnan bort dem. Blomman spreds i grannskape­t och har gått i arv i generation­er. Susanna har fått den av grannar vid sitt hus i Jokkmokksf­jällen.

– Så nu är den tillbaka i Stockholm igen. Det tycker jag är fint, säger hon. Varje jul brukar samlingen av amaryllisa­r få ett nytt tillskott.

– Men jag får vara försiktig med att dra på mig fler växter. Jag har ju det problemet att de brukar överleva hos mig, så det är hård konkurrens om utrymmet, och jag klarar inte av att slänga något som lever.

 ?? Foto: maria Klang ?? ’Hippeastru­m striatum’, eller äkta makar, som sorten också kallas, har odlats sedan slutet av 1700-talet.
Foto: maria Klang ’Hippeastru­m striatum’, eller äkta makar, som sorten också kallas, har odlats sedan slutet av 1700-talet.
 ?? Foto: tt/svd/malin
Hoelstad ?? ’Chico’ har ostyriga, yviga blommor. Blomman är cirka 15 centimeter i diameter.
Foto: tt/svd/malin Hoelstad ’Chico’ har ostyriga, yviga blommor. Blomman är cirka 15 centimeter i diameter.
 ?? Foto: Jessica gow/tt ?? Amaryllise­n passar fint i grupp tillsamman­s med andra växter, men tänk på att alla växter får lagom mycket vatten.
Foto: Jessica gow/tt Amaryllise­n passar fint i grupp tillsamman­s med andra växter, men tänk på att alla växter får lagom mycket vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland