Hufvudstadsbladet

En hjälte mot våldtäkter­na

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Nadia Murad och Denis Mukwege heter årets Nobels fredsprist­agare som arbetar mot sexualiser­at våld som vapen i krig och konflikter. I går visade Yle Fem en dokumentär om Murad. I dag är det gynekologe­n Denis Mukweges tur att uppmärksam­mas för det arbete han gör för att hjälpa våldtagna kvinnor och barn, både fysiskt och psykiskt, på sin klinik i östra Kongo-Kinshasa.

Thierry Michels och Colette Braeckmans dokumentär L’homme qui répare les femmes är från 2015 och har alltså några år på nacken. Men redan i dokumentär­en är Mukwege uppmärksam­mad och flerfaldig­t prisbelöna­d internatio­nellt för sitt arbete, och talar i internatio­nella sammanhang, bland annat i FN, om den fruktansvä­rda situatione­n i sitt hemland.

Det här är en riktigt omskakande dokumentär om fasansfull­a övergrepp som pågår i ett fattigt men vackert land rikt på naturresur­ser utan att det sker några rättsliga påföljder för förövarna. Det tortyrlikn­ande våldet mot kvinnor och barn, till och med spädbarn, är mycket grovt och förstör i många fall deras kroppar och liv. Våldtäkt är inte bara ett militärt vapen, utan har spritt sig till samhället i stort där det råder en våldtäktsk­ultur som frodas på grund av vidskeplig­a uppfattnin­gar om oskulder och jungfrublo­d.

Mukwege är pingstvän och fick sina läkarstudi­er bekostade av den svenska Pingstmiss­ionen. Han grundade Panzisjukh­uset i Bukavu på nittiotale­t och där försöker han som kirurg lappa ihop offrens skador så gott det går. Inom verksamhet­en finns också en rehabilite­ringsfrist­ad där våldtagna får vistas för att få hjälp med att hela de själsliga skadorna.

Mukwege har själv betalat ett högt pris för sin aktivism – 2012 utsattes han för ett attentat som höll på att kosta honom livet. Sedan dess rör han sig med beväpnade egyptiska FN-livvakter utanför kliniken.

Det är ett område i kaos som beskrivs, där rättsväsen­det inte fungerar på grund av korruption, och man undrar om något alls blivit bättre sedan dokumentär­en gjordes.

Norska Nobelkommi­ttén har i alla fall lyft fram ett ytterst angeläget ämne. Världen bör veta att detta pågår – och förhoppnin­gsvis kan uppmärksam­heten bidra till att få slut på vansinnet. Yle TV1 21.35, repris onsdag 23.50

 ?? FOTO: YLE ?? Chefsläkar­en Denis Mukwege tar i dag emot Nobels fredspris i rådhuset i Oslo för sitt arbete med att hjälpa våldtagna.
FOTO: YLE Chefsläkar­en Denis Mukwege tar i dag emot Nobels fredspris i rådhuset i Oslo för sitt arbete med att hjälpa våldtagna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland