Hufvudstadsbladet

Hård kritik mot Mays u-sväng

Den brittiska brexitomrö­stningen skjuts upp på obestämd tid. ” Patetiskt fegt av en premiärmin­ister”

- TT/JOHANNES CLERIS

Den brittiska premiärmin­istern Theresa May bromsade i sista stund. Omröstning­en om brexitavta­let som skulle ha skett i dag inhiberas efter att May insett att omröstning­en hade slutat i ett nederlag

Nu ska hon i stället ta en diskussion med EU och ledarna för övriga EU-länder om vad som kan göras.

– Jag kommer att diskutera den oro som parlamente­t har uttalat. De är öppna för diskussion­er, sade May som ska träffa sina EUkolleger senare den här veckan.

May utsattes för knivskarp kritik efter att ha skjutit upp omröstning­en i sista stund. ”Patetiskt fegt”, sade till exempel Skottlands regionala regeringsc­hef Nicola Sturgeon.

Vad som sker nu är oklart. Utträdet är tänkt att ske den 29 mars, men May gav inga besked om till när omröstning­en skjuts upp.

Alla prognoser sade att Theresa Mays avtalsförs­lag var rökt. Backstoplö­sningen för Nordirland kritiseras för att i praktiken ge EU kontroll över Storbritan­niens gräns, och den är ett rött skynke för alltför många britter såväl i parlamente­t som på gatan.

– Avtalet tar bort vårt självbestä­mmande i Nordirland, säger Tom Baker och håller glatt upp ett litet plakat där det står ”lämna betyder lämna”.

Han är en av ett hundratal demonstran­ter som samlats utanför parlaments­byggnaden i Westminste­r i centrala London. Nästan alla ser ut att ha passerat 50-strecket, och precis som vid folkomröst­ningen om brexit för drygt två år sedan är båda sidorna ungefär lika manstarka.

Gemensamt för dem som TT talar med är att de inte främst bryr sig om Mays förslag. Den ena sidan vill stanna i EU, den andra har inget emot att braka ur unionen utan avtal.

– Det blir kaos. I sex månader, ett år. Men vi accepterar det. Vi kommer att gå framåt, säger Tom Baker.

Han säger sig ha varit för EU fram till för ett par år sedan.

– Jag tycker att EU har varit fantastisk­t för Storbritan­nien. Tills det förändrade­s och slutade lyssna på sitt folk. EU är odemokrati­skt.

”Ledsamt och tragiskt”

Folk är utklädda, det spelas musik, och bortsett från någon gapig man är demonstrat­ionerna stillsamma. Men plakaten och slagorden talar sitt tydliga språk: Splittring­en är djup.

– Det är ledsamt och tragiskt att vi hamnat i den här situatione­n, säger Ruth Fryer.

Hon håller i en stor EU-flagga som inte riktigt låter sig styras i vinden. Ur hennes mössa sticker det upp en liten ”Union Jack” – den brittiska flaggan. Bland de många budskapen som står skrivna på hennes kläder och plakat finns ett som summerar hennes åsikt i det här sammanhang­et: ”Stoppa brexit.”

– Jag har kommit hit rätt så regelbunde­t. Nästan alla dagar de senaste månaderna, säger Ruth Fryer som bor i Canterbury i sydöstra England.

Hon gläds av nyheten från Bryssel om att Storbritan­nien i EU:s ögon har rätt att ändra sig om brexit.

– Vi känner hopp nu, att vi bara kan ändra oss.

Hon avbryts av en man som vrålar ”brexit!”, och säger sedan att politikern­a inte kommer att ändra sig.

– Det vore den enklaste, lättaste och lyckligast­e utgången. Men eftersom det inte är så troligt hoppas vi på att vinna en folkomröst­ning om själva utträdesav­talet, säger Ruth Freyer, även om någon sådan om- röstning inte har utlovats.

Om brexit har hon inget positivt att säga:

– Det kommer att bli så skadligt för Storbritan­nien, det är en av de löjligaste sakerna som har hänt. Det är löjligt att jag måste vara här.

”Inga problem!”

En bit därifrån står Jeff Blanning med en skylt över huvudet: ”Inget avtal? Inga problem!” Han tittar misstänksa­mt på TT:s utsände och ber om att få se en presslegit­imation innan han svarar på några frågor.

Sedan förklarar Blanning att han inte är det minsta orolig för en hård brexit utan avtal med EU.

– Inte alls. Det vore fantastisk­t. För honom har allt som rör brexit nu kokat ner till en fråga om principer: Lämna EU-sidan vann folkomröst­ningen – därför ska Storbritan­nien lämna EU.

– Jag hade stått här även om jag röstat för att stanna i EU, säger han och syftar på demonstrat­ionen som kräver att brexit blir av.

Om det sker med eller utan avtal är inte viktigt längre, tycker Jeff Blanning, som säger att det kommer att lösa sig för britterna ändå. Han hade gärna sett att May lagt fram sitt förslag i sin nuvarande form.

– Vad jag vill och vad jag tror kommer att hända är två olika saker.

 ??  ?? Ett hundratal demonstran­ter hade samlats utanför parlaments­byggnaden i Westmi
Ett hundratal demonstran­ter hade samlats utanför parlaments­byggnaden i Westmi
 ??  ?? ster.
ster.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/TOLGA AKMEN
FOTO: TT/JOHANNES CLERIS ?? Ruth Fryer bor i Canterbury i sydöstra England men har den senaste tiden ändå demonstrer­at nästan varje dag utanför det brittiska parlamente­t i London.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/TOLGA AKMEN FOTO: TT/JOHANNES CLERIS Ruth Fryer bor i Canterbury i sydöstra England men har den senaste tiden ändå demonstrer­at nästan varje dag utanför det brittiska parlamente­t i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland