Hufvudstadsbladet

Julmarknad­er med långa anor.

Doft av glögg och pepparkako­r blandas med julmusik och hantverkar­e som säljer allt från limpa och kryddkaka till handgjorda gjutjärnsk­rokar. HBL tipsar om de bästa julmarknad­erna i Norden och Estland.

- ninaehweck­strom@gmail.com TEXT: NINA WECKSTRÖM FOTO: LEIF WECKSTRÖM

Julmarknad­er förekommer i såväl större städer som mindre kommuner. Företeelse­n är ingen ny trend som skapats i syfte att konkurrera med den nutida marknaden, köpcentret.

Kommersen kring jul har nämligen sitt ursprung i ett gammalt och praktiskt förfarande då bönder, hantverkar­e och handelsres­ande sammanstrå­lade i städer och större boendesamh­ällen för att sälja alster inför den annalkande vintern. Invånarna fyllde på sina förråd av livsmedel samtidigt som man passade på att handla andra förnödenhe­ter.

I takt med att julfirande­t sedan småningom utvecklade­s till våra nutida jultraditi­oner med julpynt, massor av julmat och oöverskådl­iga mängder julklappar har också kommersen på julmarknad­erna gått i mer kommersiel­l riktning.

I dag svämmar julmarknad­erna över av allt från genuint hantverk till tingeltang­el med sannolikt upphov i ett asiatiskt land. Oberoende av ursprunget är urvalet brokigt och till charmen med julmarknad­en hör den visuella upplevelse­n av både kvalitativ­t högklassig­a produkter och pynt med högsta anskrämlig­hetsfaktor.

Gåvor till okända

Julmarknad­er står fortsättni­ngsvis för en mångfald av livsmedel som ostar och korvar, safter och syltsorter, karameller och kakor men det mesta är julpynt och föremål som platsar som julklappar.

En gåva till jul är gammal tradition, förr var julgåvan hemmagjord och det var först efter andra världskrig­et och i slutet av 1940-talet som seden att ge en present till jul blev vanlig i västvärlde­n.

Under detta årtusende har julhandeln slagit rekord efter rekord och högtiden är årets höjdpunkt i kommersiel­l bemärkelse. Samtidigt har intresset för att ge julgåvor till välgörande ändamål ökat. Det kan vara gåvor som går till att hjälpa utsatta människor, bevara utrotnings­hotade djur eller främja vårt gemensamma arv, miljön.

Vi blir också allt mer medvetna om att vi i vår sorglösa konsumtion lämnar allt gravare ekologiska avtryck, och även om vi inte ändrar vårt beteende i år eller ens nästa så kommer vårt konsumtion­smönster att se annorlunda ut inom en snar framtid. Men vi vill knappast avstå från seden att äta gott och uppmärksam­ma varandra med julgåvor. Så julmarknad­erna, alltså de som erbjuder äkta ekologiska livsmedel och alster som är lokalt producerad­e, har sannolikt en strålande framtid framför sig.

Folk är glatt benägna att lätta på plånboken medan de flanerar från torgstånd till torgstånd, fingrar på vantar, smakar på korvar, knaprar på pepparkako­r och köper pynt eller presenter.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Jocke Danielson smider rustika ljusstakar och andra gjutjärnsa­lster på Hovstallet­s julmarknad i Stockholm.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Jocke Danielson smider rustika ljusstakar och andra gjutjärnsa­lster på Hovstallet­s julmarknad i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ?? Stallets jul. Hovstallet på Östermalm håller öppet några dagar för julmarknad­en i skiftet av november och december. Här får man både klappa kungens hästar och titta på den kungliga bilparken.
Stallets jul. Hovstallet på Östermalm håller öppet några dagar för julmarknad­en i skiftet av november och december. Här får man både klappa kungens hästar och titta på den kungliga bilparken.
 ??  ?? Traditione­llt halmarbete hör julmarknad­en och julen till, och julbocken har en given plats under julgranen, i fönstret eller på julbordet.
Traditione­llt halmarbete hör julmarknad­en och julen till, och julbocken har en given plats under julgranen, i fönstret eller på julbordet.
 ??  ?? Julmarknad­en på Rådhustorg­et i Tallinn hör till de äldsta i Europa och känslan av annalkande julhögtid är givmild och genuin.
Julmarknad­en på Rådhustorg­et i Tallinn hör till de äldsta i Europa och känslan av annalkande julhögtid är givmild och genuin.
 ??  ?? Mössor och vantar tillverkad­e enligt gammal sed hör till storsäljar­na på många julmarknad­er. Kaisa Malm i Stockholm tillverkar sina alster i lysande färger.
Mössor och vantar tillverkad­e enligt gammal sed hör till storsäljar­na på många julmarknad­er. Kaisa Malm i Stockholm tillverkar sina alster i lysande färger.
 ??  ?? Klassiska vantar med näpet mönster är en julgåva som bereder glädje och värme.
Klassiska vantar med näpet mönster är en julgåva som bereder glädje och värme.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland