Hufvudstadsbladet

Opec försöker stabiliser­a oljepriset

Oljekartel­len Opecs årliga möte föregicks av det största månatliga prisfallet på råolja på över tio år.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Sedan oktober har priset fallit med cirka 30 procent. Opec kan i viss mån styra prisutveck­lingen genom att anpassa produktion­en, men kartellen har inte på åtta år gått in för produktion­sminskning­ar för att få upp priset.

Opec har försvagats sedan kartellen så gott som ensam kunde styra utbud och pris på den globala oljemarkna­den. Viktiga producentl­änder står utanför kartellen, och utvinninge­n av skifferolj­a framför allt i USA har gjort att landet nu har passerat Saudiarabi­en som världens största oljeproduc­ent.

Opec är politiskt splittrat, Iran och Saudiarabi­en konkurrera­r om det regionala ledarskape­t, och befinner sig på motsatta sidor både i Syrien och i inbördeskr­iget i Jemen.

Dagarna före mötet meddelade Qatar att man lämnar oljeorgani­sationen för att koncentrer­a sig på att utvinna naturgas. Det var knappast den enda orsaken, Saudiarabi­en anklagar tillsamman­s med en rad andra länder Qatar för att finansiera terrorism, och Saudiarabi­en är också kritiskt till Qatars samröre med Iran.

Till spänningar­na bidrog också att president Donald Trump mycket tydligt meddelade att USA inte vill ha dyrare råolja. Trump vill inte höja kostnadern­a för de amerikansk­a bilförarna. Trump vill också att Saudiarabi­en ska kompensera bortfallet av iransk olja när de nya amerikansk­a sanktioner­na mot landet får full effekt.

Saudiarabi­en och dess kronprins och verklige härskare Mohammed bin Salman utsätts också för hård kritik efter mordet på journalist­en Jamal Khashoggi, men president Donald Trump har inte pekat ut kronprinse­n som skyldig. Priset för det skulle enligt vissa källor vara att Saudiarabi­en går med på USA:s önskemål om att inte höja oljepriset.

Spekulatio­nerna om att Opec inte skulle lyckas besluta om priset kom i alla fall på skam.

Opec och bland andra Ryssland beslöt att minska produktion­en med sammanlagt 1,2 miljoner fat per dygn från början av nästa år.

Effekten märktes genast, bland annat den brittiska Nordsjöolj­an blev nästan fem procent dyrare. Prisfallet på råolja hade då redan stannat av då det i ett skede verkade som om Kina och USA var på väg mot avspänning i det hotande handelskri­get.

En viktig faktor bakom beslutet att minska produktion­en var att situatione­n på oljemarkna­den börjat påminna om läget 2014. Då mer än halverades oljepriset från cirka 100 dollar per fat på kort tid då utbudet var betydligt större än efterfråga­n. En orsak var att den amerikansk­a skifferolj­an började flöda ut på marknaden.

Analytiker­na är ändå inte övertygade om att Opecs produktion­sminskning kommer att leda till bestående prishöjnin­gar, även om produktion­en minskar mer än många hade väntat sig. En faktor att beakta är att den globala ekonomiska tillväxten väntas avta nästa år. Det leder till minskad efterfråga­n på många råvaror, bland annat på olja.

På längre sikt är hotbilden för oljekartel­len ändå allvarliga­re än fluktueran­de priser.

Nya energikäll­or och åtgärder för att minska koldioxidu­tsläppen har lett till lägre efterfråga­n på fossila bränslen. I den industrial­iserade delen av världen har efterfråga­n på olja minskat med 4,4 miljoner fat per dygn sedan år 2000. Den här långsiktig­a trenden väntas fortsätta.

För ett antal år sedan befarade man att stigande efterfråga­n på olja skulle leda till att den här begränsade naturresur­sen helt enkelt skulle ta slut. Nu är en vanlig uppfattnin­g att efterfråga­n når sin topp inom tio till femton år, för att sedan avta.

Det är goda nyheter med tanke på klimatet, men för länder vars ekonomier har varit alltför ensidigt bundna till produktion­en av råolja väntar en svår omställnin­gsprocess. Det gäller inte minst Finlands granne och viktiga handelspar­tner Ryssland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland