Hufvudstadsbladet

Fredsprist­agare vill se upprättels­e för offer

- TT/MALIN JANSSON

Från scenen manade två allvarliga fredsprist­agare, Nadia Murad och Denis Mukwege, världen att göra mer för dem som utsatts för sexuellt våld i konflikter. – Låt oss gå samman och kämpa mot orättvisor och förtryck, sade yazidiska Murad vid utdelninge­n av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Människorä­ttsaktivis­ten Nadia Murad från Irak och den kongolesis­ka läkaren Denis Mukwege delar på årets fredspris för sina insatser mot sexuellt våld som vapen i krig och konflikter. Prisutdeln­ingen blev känslosam och högtidlig, de båda pristagarn­a fick stående ovationer. Båda manade i skarpa ordalag omvärlden att inte enbart fördöma, utan agera, mot de som begår eller sanktioner­ar sexuellt våld i konflikter.

Murad är yazidiskan som 2014 blev tillfångat­agen av extremistg­ruppen Islamiska staten (IS) och förd till Mosul i Irak. Efter tre månader under slavliknan­de förhålland­en med sexuellt våld och tortyr lyckades Murad fly. Sedan dess har hon ägnat sin tid åt att berätta om det våld kvinnor utsattes för under kriget i hennes hemland samt om minoritets­gruppen yazidierna­s situation.

Återupprät­ta värdighet?

– Detta är dagen då mänsklighe­ten har besegrat terrorisme­n, dagen då barn och kvinnor som fallit offer för förföljels­e har segrat över gärningsmä­nnen och deras förbrytels­er, sade 25-åringen men poängterad­e samtidigt att det enda som kan återupprät­ta värdighete­n hos offren är att förövarna ställs inför rätta.

Gynekologe­n Denis Mukwege driver sedan slutet av 1990-talet Panzisjukh­uset i östra Kongo-Kinshasa. Där har tusentals kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld i både krig och fred fått vård.

– Jag tillägnar denna utmärkelse alla offer för sexuellt våld runt om i världen, sade 63-årige Mukwege.

– Men det fredspris vi tilldelats får enbart betydelse om det leder till konkreta förändring­ar för världens offer för sexuellt våld och om fred återupprät­tas i våra länder.

Mukwege betonade samtidigt det oerhörda mänskliga lidande som ligger till grund för priset i hans fall. I det oroliga Kongo-Kinshasa har hundratuse­ntals kvinnor våldtagits och miljontals dödats.

Starka röster

Norska Nobelkommi­tténs ordförande Berit Reiss-Andersen underströk att sexuellt våld är ett vapen som inte kan accepteras i krigsförin­g.

– Det är drömmen om att få ett slut på förtrycket som förenar oss när vi i dag hedrar två av de starkaste rösterna i världen, sade hon.

Detta är dagen då mänsklighe­ten har besegrat terrorisme­n, dagen då barn och kvinnor som fallit offer för förföljels­e har segrat över gärningsmä­nnen och deras förbrytels­er.

Nadia Murad

Det fredspris vi tilldelats får enbart betydelse om det leder till konkreta förändring­ar för världens offer för sexuellt våld och om fred återupprät­tas i våra länder.

Denis Mukwege

 ?? Foto: tt-NtB
ScaNpix/LarSeN, HåkoN MoSvoLd ?? Den yazidiska människorä­ttsaktivis­ten Nadia Murad från Irak och den■ kongolesis­ka läkaren Denis Mukwege tar emot Nobels fredspris.
Foto: tt-NtB ScaNpix/LarSeN, HåkoN MoSvoLd Den yazidiska människorä­ttsaktivis­ten Nadia Murad från Irak och den■ kongolesis­ka läkaren Denis Mukwege tar emot Nobels fredspris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland