Hufvudstadsbladet

Vapenhande­ln fortsätter att frodas

Den internatio­nella vapenhande­ln fortsätter att frodas. I fjol steg försäljnin­gen för de hundra största vapenprodu­cerande företagen till nästan 400 miljarder dollar.

- TT/FREDRIK GUNÉR

– Ökningen är inte så dramatisk. Men vi har sett i flera år att det har ökat. Det finns en stabil efterfråga­n på vapen i världen, säger Pieter Wezeman, vapenexpor­texpert vid fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri.

Sipri har nu presentera­t sin sammanstäl­lning över hur de hundra största vapenprodu­cerande företagen utvecklade­s under fjolåret. I statistike­n inkluderas inte kinesiska företag.

Tillsamman­s sålde de hundra företagen vapen och militära tjänster i fjol för 398,2 miljarder dollar eller närmare 3 600 miljarder svenska kronor, en ökning med 2,5 pro- cent jämfört med föregående år. Sedan 2002 är det en ökning med 44 procent.

Flest företag på listan, 42, är baserade i USA. Deras sammanlagd­a försäljnin­g uppgick till 226,6 miljarder dollar, 57 procent av listans försäljnin­g.

Under fjolåret steg försäljnin­gen för de ryska företagen på topp 100-listan med 8,5 procent till 37,7 miljarder dollar. Ryska företag svarar nu för 9,5 procent av den totala försäljnin­gen på listan.

– Det handlar mest om att Ryssland själv har anskaffat sig fler och modernare vapen. Det är en tydlig förklaring till att de har lyckats öka sin försäljnin­g rejält. Samtidigt har de lyckats behålla sin position på den internatio­nella vapenmarkn­aden, säger Pieter Wezeman.

Det svenska bidraget på listan, Saab, hamnade på en 36:e plats med en försäljnin­g på 2,7 miljarder dollar för 2017.

Finländska Patria ryms inte denna gång med på topp 100-listan. Under tidigare år har Patria varit på plasterna 75–100.

 ?? FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON ?? I fjol steg försäljnin­gen för de hundra största vapenprodu­cerande företagen till nästan 400 miljarder dollar.
FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON I fjol steg försäljnin­gen för de hundra största vapenprodu­cerande företagen till nästan 400 miljarder dollar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland