Hufvudstadsbladet

Skypo varnar för hybridpåve­rkan – blir allt svårare att bekämpa

Främmande staters hybridpåve­rkan utgör ett allt större hot mot Finland, bedömer Skyddspoli­sen. Inhemska extremröre­lser anses däremot inte utgöra ett hot mot staten.

-

Att avslöja och bekämpa främmande staters hybridpåve­rkan fortsätter vara en av Skyddspoli­sens (Skypo) främsta uppgifter.

Hybridpåve­rkan är ett notoriskt svårdefini­erbart begrepp och det medger även Skypo. Hos Skypo definieras hybridpåve­rkan som en samling åtgärder som syftar till att påverka ekonomiskt eller politiskt beslutsfat­tande.

– Vi förutspår att statliga aktörers beredskap att utnyttja kraftiga åtgärder förblir hög, säger Skypos chef Antti Pelttari.

Exempel på hybridpåve­rkan är informatio­nskampanje­r på sociala medier, politiska påtrycknin­gar, utökande av den ekonomiska makten och utnyttjand­e av negativa fenomen inom näringsliv­et. Typiskt för hybridpåve­rkan är att den nationella aktören försöker dölja sin närvaro.

– Vi har tidigare lyft fram att man har försökt påverka vårt energipoli­tiska beslutsfat­tande, säger Seppo Ruotsalain­en, biträdande chef på Skypo.

Med negativa fenomen syftas till exempel på situatione­r, där en för den nationella säkerheten kritisk aktör utlokalise­rar en del av sin verksamhet till ett land där den främmande staten har lättare att spionera.

Tiotals agenter i Finland

Skypo publicerad­e på måndagen sin första offentliga översikt av den nationella säkerheten. I fortsättni­ngen ska översikten publiceras en gång per år. Supo ger även ut en årsberätte­lse.

Förutom hybridpåve­rkan tar Sky- po upp främmande underrätte­lseverksam­het, terrorism och inhemska extremröre­lser.

– Främmande underrätte­lsetjänste­r fortsätter att vara aktiva inom de närmast åren. Flera utländska underrätte­lsetjänste­r är aktiva i Finland och den tekniska utveckling­en gör att de är allt svårare att bekämpa, säger Pelttari.

Kina är den enda främmande staten som nämns vid namn i den två sidor långa offentliga översikten, men även andra stormakter är intressera­de av Finland.

– Kina är en stat som under senare år har godkänt lagstiftni­ng som förpliktar kinesiska företag och medborgare att stödja underrätte­lse- och säkerhetsm­yndigheter­nas arbete, säger Pelttari.

Enligt Skypo är flera tiotals ut- ländska underrätte­lseanställ­da permanent stationera­de i Finland. Ungefär lika många besöker Finland under kortare, operativa perioder per år.

– På cybersidan är det klart att vissa stater struntar i om de blir fast så längde de får den informatio­n de är ute efter. Andra agerar betydligt mera finkänslig­t och strävar efter långvarig effekt, säger Ruotsalain­en.

Dessutom finns det stater som inte spionerar på Finland, men som utnyttjar sådana resurser som finns i Finland för att spionera på tredje stater.

Terrorism och extremröre­lser

Terrorismh­otet ligger kvar på nivå två av fyra (förhöjd hotnivå). Det största hotet kommer från enskilda aktörer eller små grupper.

– De motiveras av radikal-islamistis­k propaganda eller terroristg­ruppers uppmaninga­r. Antalet personer som vi följer med har ökat till 370, säger Saana Nilsson, specialfor­skare vid Skypo.

Antalet personer har ökat årligen. För tre år sedan var de 270.

– Förutom antalet är vi oroade över den kvalitativ­a ändringen. De här personerna har allt bättre kontakter med internatio­nella terroriste­r och allt fler har deltagit i strider, säger Nilsson.

Den centrala förklaring­en är kriget i Syrien och Irak som lockade gästkrigar­e även från Finland. En del av dem har återvänt.

De inhemska extremröre­lserna betraktas inte som ett nationellt säkerhetsh­ot.

– De utgör snarast ett lokalt hot mot den allmänna säkerheten och ordningen. Ur ett nationellt perspektiv är de inte ett hot, säger Pelttari.

Skypo nämner Nordiska motståndsr­örelsen som den mest betydande av grupperna. Åbo hovrätt har förbjudit rörelsen, men domen har ännu inte vunnit laga kraft.

– Det potentiell­a hotet kommer av enskilda aktörer vars agerande är svårt att förutse, säger Pelttari.

 ?? FOTO:
VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari säger att Skyddspoli­sen inte betraktar de inhemska extremröre­lserna som ett nationellt säkerhetsh­ot. – Det potentiell­a hotet kommer av enskilda aktörer vars agerande är svårt att förutse, säger han.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari säger att Skyddspoli­sen inte betraktar de inhemska extremröre­lserna som ett nationellt säkerhetsh­ot. – Det potentiell­a hotet kommer av enskilda aktörer vars agerande är svårt att förutse, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland