Hufvudstadsbladet

Inga nya fall av mässling i Jakobstads­regionen

Eftersom mässlingen­s inkubation­stid kan vara upp till tre veckor är nya fall fortfarand­e möjliga.

- SPT

Social- och hälsovårds­verket i Jakobstad har inte upptäckt nya bekräftade fall av mässling i regionen. Ett fåtal mässlingsp­rover har tagits men någon stark misstanke om nya fall finns inte.

I slutet av november meddelade Vasa centralsju­khus att mässling upptäckts hos ett barn i förskoleål­dern. Barnet bor i Larsmo och var inte vaccinerat mot sjukdomen. Myndighete­rna uppskattad­e i början av december att cirka 250 personer blivit utsatta för smittorisk men inga nya sjukdomsfa­ll har upptäckts.

Pia-Maria Sjöström, chefsläkar­e vid Social- och hälsovårds­verket i Jakobstad, skriver i ett pressmedde­lande att mässlingen­s inkubation­stid oftast är 9–11 dagar men att det ibland kan gå upp till 21 dagar innan symtomen börjar. Därför kan nya fall fortfarand­e dyka upp.

På söndagen rapportera­de Vasabladet om ett misstänkt mässlingsf­all på Vasa centralsju­khus akutavdeln­ing. Sjukhusper­sonalen tog prover på patienten. I går på eftermidda­gen meddelade sjukhuset att det var falskt larm.

– Patienten hade något annat slag av virusinfek­tion i de övre luftvägarn­a med medföljand­e utslag på kroppen. Det var inte mässlingen, sade infektions­läkaren Juha Salonen till Vasabladet i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland