Hufvudstadsbladet

Granen står så grön och grann i stugan – men inte i Helsingfor­s

-

Redan i flera år har trenden varit att allt fler vill bo i centralt belägna höghusläge­nheter, även barnfamilj­er som hellre prutar på antalet kvadratmet­er än köper ett större hus i någon av kranskommu­nerna. Samtidigt som uteserveri­ngarna kan hålla öppet allt senare och frisörsalo­nger och dagligvaru­handlar numera kan sälja tjänster och varor vilken tid på dygnet som helst, är den hårt reglerade julgransko­mmersen en påminnelse om en svunnen tid.

– Vilka vansinniga regler, utbrister grannen som hade planerat ta barnen med sig på en promenad för att köpa en julgran att kunna njuta av veckorna före jul.

Han var ute i god tid eftersom familjen som så många andra lämnar huvudstade­n för att tillbringa den egentliga julhelgen hos svärföräld­rar och föräldrar på annan ort.

Min granne hade gärna betalat ett högt pris för att köpa en finsk gran på promenadav­stånd från hemmet. Men det gick inte för sig. Orsaken är att Helsingfor­s stad som hyr ut granförsäl­jningsplat­serna till högst bjudande, endast tillåter granförsäl­jning från och med den 15 december, vilket för övrigt är fem dagar senare än Esbo och två dagar tidigare än Vanda.

För att inte beröva sina barn den trevliga upplevelse­n av att få klä en gran i det egna hemmet, återstod för grannen bara ett alternativ, att ta bilen till närmaste Plantagen i grannstade­n Esbo och köpa en gran av okänt ursprung för futtiga tio euro.

Samtidigt som granförsäl­jning för stunden är förbjuden på allmän plats i Helsingfor­s, nås HBL av rapporter från världsstäd­er i Tyskland och Frankrike där kommersen i gatubilden är i full gång.

 ??  ?? MARIA GESTRIN-HAGNER
MARIA GESTRIN-HAGNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland