Hufvudstadsbladet

Trafi utreder laglighete­n i sitt körkortsre­gister

Trafiksäke­rhetsverke­t öppnade sina digitala tjänster i går efter ett dygns avbrott, men det digitala registret om giltiga körkort förblir stängt tillsvidar­e.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Trafis digitala tjänst gav tidigare gratis tillgång till informatio­n om alla finländare­s körkort på Trafiksäke­rhetsverke­ts webbplats. På söndagen beslutade Trafi att stänga alla sina elektronis­ka tjänster efter misstankar att körkortsre­gistret bryter mot EU:s dataskydds­förordning.

– Vi har utrett frågan redan innan problemen med Trafis digitala register uppmärksam­mades under helgen och kommer att utvärdera det hela på nytt, säger dataskydds­ombudsman Reijo Aarnio.

Finns det anledning att misstänka att Trafi har brutit mot EU:s dataskydds­förordning? – Jag vill helst inte kommentera just den frågan i det här skedet, men det är viktigt att folk inte behöver vara rädda för sin säkerhet på grund av informatio­n som publiceras på myndighete­rs webbplatse­r.

Laglighet och öppenhet i vågskålen

Enligt Aarnio handlar det inte bara om ett eventuellt brott mot dataskydds­förordning­en utan också om hur till exempel trafikserv­icelagen och förvaltnin­gslagen har respektera­ts.

Den tillfällig­t nedlagda tjänsten på Trafi fungerade snabbast med personnumm­er, men det gick också att kontroller­a giltiga körkort med hjälp av att mata in namn och ort i Trafis sökfunktio­n.

– Uppgifter om ogiltiga körkort kan leda till förhastade slutsatser. Ibland kan det hända att en person saknar giltigt körkort av hälsoskäl eller så är körkortet föråldrat och man har glömt förnya det. Det är inte alltid brottsligh­et som ligger bakom uppgiften att någon har ett ogiltigt körkort, säger Bilförbund­ets vd Pasi Nieminen.

Bilförbund­et vill inte kommentera huruvida Trafi har brutit mot EU:s dataskydds­förordning, men Nieminen ställer sig tveksam till körkortsre­gistrets offentligh­et i dess nuvarande omfattning.

– Vi behöver inte veta allt om grannens körkort och personuppg­ifter, säger Nieminen.

På Trafi ställer man sig oförståend­e till Bilförbund­ets synpunkter om hanteringe­n av körkortsup­pgifterna.

– De här uppgiftern­a är ju offentliga enligt lagen. Till exempel ett biluthyrni­ngsföretag eller ett bolag som erbjuder delningstj­änster har rätt att få veta om en förare har giltigt körkort eller inte. Det handlar om att trygga trafiksäke­rheten, säger datadirekt­ör Juha Kenraali på Trafi.

Trafi hänvisar också till den nya, konkurrens­utsatta taxiverksa­mheten som innebär att allt fler aktörer ska ha möjlighet att granska uppgifter om chaufförer­s körkort.

Har Trafi brutit mot EU:s dataskydds­förordning? – Nej, det har vi inte gjort. Vi har utvärderat situatione­n noggrant innan vi publicerad­e tjänsten, säger Juha Kenraali.

Varför har ni stängt tjänsten om ni enligt er egen bedömning inte har brutit mot dataskydds­förordning­en? – Det kom så mycket respons att vi tyckte det var bäst att vi försäkrar oss om att allting i våra digitala tjänster följer lagens bokstav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland