Hufvudstadsbladet

Hemma-VM i tankarna så gott som varje dag

Om fyra månader kör ishockey-VM i gång i Esbo. I veckans EHT-turnering får Finlands hockeydame­r ett smakprov på hemmapubli­kens stöd.

- SPT/TOMMI WILLBERG

Den här veckan bjuder på en rejäl dos hockeygodi­s då både herr- och damlandsla­get spelar EHT-turneringa­r. För herrlandsl­agets del inleds den ryska EHT-turneringe­n med en match i Tammerfors medan damerna lirar på hemmaplan mot Japan, Sverige, Tyskland och Schweiz.

Damlandsla­get får därmed ett smakprov av att spela på hemmaplan inför hemma-VM i Esbo i början av april. De regerande VM- och OS-bronsmedal­jörerna – som inte har stjärnmålv­akten Noora Räty med i truppen – inleder sin turnering i Vierumäki innan det bär av till Tammerfors och Tavastehus.

– Det skall bli kul att spela här hemma. Det händer inte så ofta. Vi har en bra blandning av nya och erfarna spelare och vi siktar på att vinna turneringe­n. Hösten har varit bra och vårt spel har hela tiden blivit bättre. Japan och de europeiska länderna utvecklas hela tiden men vi ska vara det bästa laget i Europa, säger erfarna landslagss­pelaren Minttu Tuominen.

– Det är viktigt att vi spelar på hemmaplan. Det är säkert nervöst för en del av laget men det är bra träning inför hemma-VM.

Senast de blivande VM-värdarna var i hetluften var i början av november i kanadensis­ka Saskatoon. Då blev det förluster mot giganterna USA och Kanada, men också två segrar över det västra grannlande­t – trots att en magsjuka decimerade spelhumöre­t en hel del.

– Det var en intressant turnering. Varje morgon funderade man vem som den dagen är sjuk. Vi lyckades ändå slå Sverige vilket alltid smakar bra, säger Tuominen med ett skratt.

Tolv VM-brons

Tuominen har haft en hyfsad säsong i Esbolaget Blues som toppar FM-ligatabell­en. Tuominen utsågs till månadens spelare i november och hon ser fram emot kommande månader som kulminerar i VM-turneringe­n som efter en paus på tio år återvänder till Finland.

– Jag tänker på VM nästan dagligen. All träning görs med sikte på VM. Det är säsongens sista grej och då ska man vara i toppform, säger Tuominen.

28-åringen är nöjd med intresset som hemmaturne­ringen väckt i det ishockeyto­kiga Finland.

– Det skrivs ganska mycket om världsmäst­erskapen i medier och många bekanta som jag inte ens visste att följer med hockey har märkt att det är VM i Esbo. Ett hemma-VM är alltid stort och det är kul att det noterats. Vi brukar ofta bara få synlighet då det är OS, säger Tuominen.

– Men alltid kunde man få ännu mer synlighet, tillägger hon.

Finlands stora mål är att ta in stornation­erna Kanadas och USA:s försprång och landslaget­s dröm är att spela VM-final den 14 april. Med tolv VM-brons i bagaget är hungern på något större rätt så stor.

– Vi spelar för kärleken till sporten

och det kommer att synas i rinken. Stämningen i laget är på topp, säger Tuominen som nästa vecka siktar på att ge ett starkt formbesked tillsamman­s med sina landslagsk­ollegor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Landslaget­s erfarna back Minnamari Tuominen.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Landslaget­s erfarna back Minnamari Tuominen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland