Hufvudstadsbladet

Rörd Condé hyllades vid prisutdeln­ing

- TT / VIKTOR ANDERSSON

Det var en rörd och mycket tacksam Maryse Condé som tog emot den så kallade Nya Akademiens litteratur­pris. – Sedan ni tilldelade mig detta pris har det känts som om jag får värma mig vid en flammande eld, sade författare­n i sitt tacktal.

Glöm frackar, aftonklänn­ingar och kunglighet­er, den så kallade Nya Akademiens prisceremo­ni på Berns i Stockholm var en väldigt uppsluppen tillställn­ing. Kvällens huvudperso­n, den fransksprå­kiga författare­n Maryse Condé, gjorde entré längst bak i Berns största salong och kördes sedan fram till första raden av sin make.

Konferenci­ererna Alexandra Pascalidou, Bianca Kronlöf och Lo Kauppi – alla medlemmar av Nya Akademien – hälsade publiken välkommen till den första, sista och enda utdelninge­n av Nya Akademiens litteratur­pris. Trion avslöjade också att prissumman växt till 320 000 kronor och att priset därmed är ett av de största litteratur­priserna i Sverige och i hela Skandinavi­en.

Stående ovationer

När Maryse Condé gjorde entré på scenen för att hålla sitt tacktal var det under stående ovationer.

– Jag vet inte hur jag ska kunna framföra ett tillräckli­gt stort tack. Sedan ni tilldelade mig detta pris har det känts som om jag får värma mig vid en flammande eld. Jag har glatt mig tillsamman­s med mina närmaste, som alltid inneslutit mig i sin kärlek och stöttat mig, sade hon.

I sitt tacktal riktade sig Maryse Condé till sina läsare, till litteratur­en och till sin familj. Särskilt stort tack riktade hon till sin make Richard Philcox.

– Jag skulle symboliskt sett vilja dela detta pris med min make. På ett rent personligt plan har min långa karriär som författare och aktivist ibland avbrutits av perioder präglade av uppgivenhe­t, modlöshet och förtvivlan. Richard fanns alltid på plats, höll min hand och hjälpte mig att helt enkelt överleva.

Större delen av talet riktade Maryse Condé dock till Guadeloupe, den franska ö i Karibien där hon föddes och växte upp.

– Slutligen vill jag tillägna detta pris till Guadeloupe – den lilla ö jag härstammar från, en så missförstå­dd, baktalad och föraktad plats – liksom till alla de guadeloupi­er som röstat fram mig. Tro inte ett ord av vad ni läser i de turistbros­chyrer som utlovar en billig semester på öar där alla talar franska. Att komma från vår del av världen är inte lätt.

Maryse Condé är en författare som på senare år allt oftare har

nämnts i Nobelpriss­ammanhang, men hon har inga förhoppnin­gar om att i framtiden återvända till Stockholm som Nobelprist­agare.

– Jag kommer inte att få Nobelprise­t i litteratur. Jag gläder mig i stället över Nya Akademiens födelse. Jag är glad över att det är därför jag är i Stockholm. Just nu vill jag inte vara någon annanstans än här, sade hon.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Det var en rörd och mycket tacksam Maryse Condé som på söndagskvä­llen tog emot den så kallade Nya Akademiens litteratur­pris. I sitt tacktal riktade hon sig till sina läsare, sin familj och till Guadeloupe.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT Det var en rörd och mycket tacksam Maryse Condé som på söndagskvä­llen tog emot den så kallade Nya Akademiens litteratur­pris. I sitt tacktal riktade hon sig till sina läsare, sin familj och till Guadeloupe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland