Hufvudstadsbladet

Maryse Condé

-

● Maryse Condé är född 1937 i Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, och anses vara en av den karibiska litteratur­ens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner varav flera finns översatta till svenska.

● Vid sidan av sitt författars­kap har Maryse Condé haft en framståend­e akademisk karriär. Hon undervisad­e länge i fransksprå­kig karibisk litteratur vid Columbia University i New York.

Nya Akademien

● Den så kallade Nya Akademien är en ideell förening bestående av 117 svenska kulturpers­onligheter. Föreningen bildades som en reaktion på krisen i Svenska Akademien. Författare­n och journalist­en Alexandra Pascalidou tog initiative­t till den alternativ­a akademin och litteratur­priset när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur inte skulle delas ut.

● 47 författare nominerade­s av Sveriges biblioteka­rier. Därefter bjöds hela världen in att rösta fram fyra finalister. En jury bestående av Ann Pålsson, redaktör och förläggare, Lisbeth Larsson, professor i litteratur­vetenskap, Peter Stenson, redaktör, kritiker och översättar­e, samt Gunilla Sandin, biblioteks­chef, utsåg sedan vinnaren.

● Nya Akademien ska nu upplösas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland