Hufvudstadsbladet

Finland backar på listan över klimathjäl­tar – Sverige toppar

Finland tappar fyra placeringa­r och kommer på trettonde plats i en jämförelse av klimatinsa­tser i nästan 60 länder. Inte ens klimatklas­sens primuselev Sverige klarar sig undan kritiken.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Finland backar fyra placeringa­r i Climate Change Performanc­e Index (CCPI), en årlig jämförelse av växthusgas­utsläpp, förnybar energi och energiförb­rukning i nästan 56 länder samt EU. Tillsamman­s står de här länderna för över 90 procent av de energirela­terade utsläppen.

Organisati­onen Germanwatc­h lämnar även denna gång de tre första placeringa­rna obemannade för att understryk­a att inget av de här länderna gör tillräckli­gt för att nå Parisavtal­ets tvågraders­mål.

Sverige får det högsta poängtalet och intar därmed fjärde plats före Marocko och Litauen. Finland är tionde bäst eller på trettonde plats på listan, EU på sextonde plats. USA och Saudiarabi­en är ohotade i botten av listan.

Finland får relativt höga poäng för sina utsläppsmi­nskningar på senare år, likaså för satsningar på förnybar energi. I gengäld får Finland låga poäng för energiförb­rukning.

Sverige toppar listan precis som förra året och får hyggliga poäng alltigenom, men bedömarna påpekar att Sverige ändå inte förtjänar en plats i topp tre för att utsläppen minskar väl sävligt. Sverige siktar precis som Finland på att bli klimatneut­ralt till 2045, men de svenska kritiker Germanwatc­h lyssnat på säger att Sverige saknar en klar strate

gi för att nå det målet, och att de konsumtion­srelaterad­e utsläppen borde bändas nedåt snabbare.

Generellt kritiserar Germanwatc­h länderna på listan för att de inte implemente­rar den kolsnåla teknik som står till buds tillräckli­gt snabbt.

– Även om nitton länder på G20mötet uttryckte ett starkt stöd för Parisavtal­et återspegla­s regeringar­nas politiska vilja inte i de ramar och incentiv de lägger fram för att implemente­ra avtalet nationellt, sade Jan Burck på Germanwatc­h när listan presentera­des på FN:s klimatmöte i Katowice i går.

Trots att utsläppen minskade i 40 av de 56 analyserad­e länderna under perioden 2011–2016 är världen på väg mot omkring tre graders uppvärmnin­g, även om de nuvarande löftena under Parisavtal­et skulle implemente­ras.

– Kostnadern­a för vind och solenergi har rasat. Alla länder kan höja ambitionsn­ivån och takten, säger professor Niklas Höhne vid New Climate Institute och varnar för att investerin­gar i fossila bränslen kan binda länderna till ohållbara utsläppsni­våer.

Stephan Singer på klimatlobb­yns internatio­nella paraplyorg­anisation Climate Action Network säger att det är mycket viktigt att EU visar starkt ledarskap i förhandlin­garna om att höja ambitionsn­ivån.

Bland de viktigaste spelarna på klimataren­an kan noteras att Tyskland fortsätter att sacka efter och trillar fem pinnhål till 27:e plats, dess näst lägsta placering någonsin. Tysklands utsläpp har inte minskat sedan 2009.

– Vi väntar fortfarand­e på en plan för att fasa ut kolkraften, säger Jan Burck.

Kina avancerar till 33:e plats och går för första gången in bland medelmåtto­rna. Indien har avancerat till toppskikte­t och ligger före Finland.

Kostnadern­a för vind- och solenergi har rasat. Alla länder kan höja ambitionsn­ivån och takten. Niklas Höhne professor, New Climate Institute

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA ?? Finland får relativt höga poäng för sina utsläppsmi­nskningar på senare år, likaså för satsningar på förnybar energi.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/NINA AHTOLA Finland får relativt höga poäng för sina utsläppsmi­nskningar på senare år, likaså för satsningar på förnybar energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland