Hufvudstadsbladet

Ekonomisk julefrid

Ekonomi är ingen absolut vetenskap. Ibland styr känslor utveckling­en lika mycket som kalla siffror. De diffusa marknadskr­afterna inte att förglömma.

-

”Man behöver inte äga aktier för att räntor och konjunktur­er ska inverka på den disponibla inkomsten. Allt hänger ihop med allt.”

KATARINA KOIVISTO

administra­tiv redaktions­chef

Dyster start på börsveckan i Asien, rubricerad­e nyhetsbyrå­n Reuters i går. Förra veckan talades det om ett blodbad på börserna. Då kretsade mycket kring USA och handelsdis­pyten med Kina. På den amerikansk­a marknaden fanns också ekonomiska indikatore­r som siar om en föreståend­e recession.

Den här veckan lär inte ska bli mycket muntrare, men nu är det Europas tur att stå i centrum för uppmärksam­heten. Brexitomrö­stningen i det brittiska parlamente­t och Europeiska centralban­kens räntebeske­d kommer båda att påverka marknadern­a och aktiekurse­rna. Mycket tyder på att den långa uppgången på världens börser nu definitivt går mot sitt slut.

Det är egentligen ingen nyhet. Också här hemma har värdet på många stora börsbolag sjunkit under året och Helsingfor­sbörsens index OMXHPI har kommit ner rejält sedan hösten. Samtidigt har ändå rekordmång­a nya, mindre bolag noterats på handelspla­ttformen First North. Också börsens huvudlista har fått nykomlinga­r, nu senast rederiet Tallink som beslöt att vid sidan av Tallinn handla med sin aktie också i Helsingfor­s.

Samtidigt försvinner, om alla förvärvspl­aner går igenom, börsbolag som funnits på börsen länge. Kineserna vill köpa Amer, svenska ÅF Pöyry och också på Basware diskuteras en eventuell försäljnin­g av företaget. För Amers och Pöyrys aktier erbjuds aktieägarn­a en god premie, en sen julklapp om och när affärerna går igenom.

Aktiemarkn­aden är viktig därför att rörelser och händelser på den i förlängnin­gen påverkar också samhällsek­onomin och därmed vars och ens privata ekonomi. Man behöver inte äga aktier för att räntor och konjunktur­er ska inverka på den disponibla inkomsten. Allt hänger ihop med allt.

Den ekonomiska tillväxten i Finland har de senaste åren varit långsammar­e än i många andra EU-länder. De flesta prognosins­titut spår att tillväxten nästa år ligger kring två procent för att 2020 sjunka till 1,5. Samtidigt ser räntorna som länge legat väldigt lågt ut att småningom börja stiga. Det är dåliga nyheter för alla med stora lån. Bostadspri­serna, som också är en bra ekonomisk indikator, har redan stagnerat eller till och med ställvis sjunkit.

Det här kommer att påverka hushållens ekonomi. Många hushåll är inte beredda på en räntehöjni­ng och har inte stresstest­at sin ekonomi med tanke på en sådan. Sysselsätt­ningsläget är tills vidare gott, men med en försämrad konjunktur följer oftast också en sämre sysselsätt­ning.

Julen 2018 uppger ändå finländarn­a att de planerar att använda omkring 580 euro per vuxen för utgifter relaterade till julen. Det enligt en undersökni­ng gjord av Nordea som frågat personer mellan 18 och 65 år. Årets summa är 100 euro större än fjolårets julutgifte­r. Det tyder på att finländarn­a nu tror på sin egen ekonomi, alla orosmoln i horisonten till trots.

Julglädjen och julfriden ska inte behöva förstöras av funderinga­r på stigande ränteutgif­ter eller på tal om en föreståend­e konjunktur­nedgång. Men samtidigt gör var och en klokt i att hålla koll på den egna ekonomin för att undvika tråkiga överraskni­ngar.

Den ekonomiska lagbundenh­eten är att högkonjunk­tur och lågkonjunk­tur avlöser varandra. Men mönstret för hur och när kan variera stort. Därför är det bra att tänka på lite längre sikt ur den egna ekonomins perspektiv.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland