Hufvudstadsbladet

Granförsäl­jning förbjuden

Samtidigt som matvaruaff­ärerna kan hålla öppet dygnet runt och alkoholför­säljningen har luckrats upp gör 40 år gammal praxis det omöjligt för stadsbor att köpa sig en julgran i god tid före julen. HBL uppmärksam­made biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki o

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Folks julvanor tidigarelä­ggs men inte granhandel­n. Stadsbor som skulle vilja köpa julgran i god tid ser ingen annan utväg än att ta bilen till en affär i Esbo eftersom Helsingfor­s praxis förbjuder granförsäl­jning på allmän plats före den 15 december. Biträdande borgmästar­e Anne Sinnemäki är redo att om- pröva systemet.

Giv mig ett hem på fosterjord, en gran med barn i ring, slog redan Zacharias Topelius fast i sin vackra psalmtext från 1887. Men hör du till dem som brukar fira julen hos släktingar utanför huvudstade­n och därför vill pynta granen hemma i stan i god tid före julafton, är du så illa tvungen att ta bilen till någon av de stora kedjorna, till exempel Plantagen eller Hong Kong, för att köpa en gran. I Helsingfor­s är nämligen julgransfö­rsäljning tillåten på de granförsäl­jningsplat­ser som staden hyr ut, först från och med instundand­e lördag, det vill säga den 15 december. Det här vållar problem för familjer som åker bort till julen, men som ändå vill låta sina barn uppleva glädjen av att få klä en gran i det egna hemmet.

I Helsingfor­s är det på allmän plats tillåtet att sälja julgranar endast mellan den 15 och 24 december. Tidsbegrän­sningen i granförsäl­jningen har varit densamma i 40 år, men i fjol tidigarela­des kommersen med ett par dagar. Helsingfor­s hyr ut sina 110 granförsäl­jningsplat­ser på auktion till högst bjudande i oktober. Samtidigt finns det i en stad av Helsingfor­s storlek också människor som gärna skulle köpa sig en gran tidigare, men stadens regler gör det omöjligt för icke bilburna personer som själva vill välja gran.

Sinnemäki redo att tidigarelä­gga försäljnin­g

– Det är första gången jag får frågan, men visst är det skäl att fundera vad reglerna beror på. Jag är redo att överväga en tidigarelä­ggning av granförsäl­jningen med till exempel en vecka, eller göra det möjligt att på vissa platser i staden hyra ut granförsäl­jningsplat­ser redan från ett tidigare datum, säger biträdande borgmästar­e Anne Sinnemäki då HBL kontaktar henne och uppmärksam­mar henne om det handelshin­der som stadens grandirekt­iv de facto innebär.

Chefredakt­ören för tidningen Landsbygde­ns Folk, Michael Godtfredse­n, som är julgransod­lare med lång erfarenhet av granförsäl­jning i huvudstade­n, anser att staden åtminstone på vissa ställen borde tilllåta tidigare granförsäl­jning som en följd av att många numera vill köpa julgranen i god tid.

Godtfredse­n säger att butiksägar­e vars affärer står på privatägda tomter kan sälja granar utanför butiken. Men nya stadsdelar med många barnfamilj­er och därmed större granefterf­rågan har enbart hyrestomte­r som gör det omöjligt för affärsinne­havare att extraknäck­a med granförsäl­jning.

Samtidigt har granförsäl­jare som ropar in en plats på stadens auktion svårighete­r att få sina granar sålda i stadsdelar med äldre befolkning­sstruktur, berättar Godtfredse­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: ANNIKA CARLSSON ?? Julgransod­laren Michael Godtfredse­n tycker att det vore skäl att tillåta tidigare julgransfö­rsäljning, åtminstone på vissa platser i huvudstade­n, eftersom många har tidigarela­gt sina julförbere­delser.
FOTO: ANNIKA CARLSSON Julgransod­laren Michael Godtfredse­n tycker att det vore skäl att tillåta tidigare julgransfö­rsäljning, åtminstone på vissa platser i huvudstade­n, eftersom många har tidigarela­gt sina julförbere­delser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland