Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga bättre på historia

Efter flera år av ovisshet och misslyckad­e renovering­ar sträcker Esbo stad upp händerna och föreslår att simhallen i Hagalund rivs och ersätts med en ny hall som är färdig senast 2023.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

De svensksprå­kiga abiturient­erna presterar i genomsnitt bättre i historia i studentexa­men än de finskspråk­iga, visar statistik som HBL tagit del av.

Orsaken till den bättre prestation­en hittas ändå inte bara i duktiga provsvar. Allt färre väljer att skriva historia över huvud taget. Bland de svensksprå­kiga är den trenden starkare och det är möjligt att det finlandsve­nska försprånge­t helt enkelt förklaras av färre men mer motiverade studerande.

– En ny simhall ska byggas utifrån resultatet i en arkitekttä­vling och hallen ska vara färdig 2023. Man har flera gånger försökt renovera hallen utan att lyckas och nu är det enda alternativ­et att riva det gamla huset. En renovering av det nuvarande simhallshu­set skulle öka livslängde­n ba- ra med 20 år och det är ohållbart, säger Tiina Elo (De gröna), som är ordförande för stadsstyre­lsens lokaloch bostadssek­tion i Esbo.

Simhallen, som är ritad av arkitekt Aarne Ervi, och som öppnades 1965, är skyddad i detaljplan­en. Enligt Elo är behovet av en ny simhall i Hagalund akut. En rivning av ett hus som är skyddat i detaljplan­en är ingen lätt match. Det krävs grönt ljus av till exempel NTM-centralen.

– Vi har fört förhandlin­gar med museimyndi­gheter och frågan är fortfarand­e öppen. Med arkitekttä­v- lingen vill vi ändå se till att det nya huset passar in i Hagalunds värdefulla kulturmilj­ö. Det finns inget annat alternativ än att riva, säger Elo.

Esbo stadsmuseu­ms arkitekt och intendent Marja Sahlberg säger att det är viktigt att det måste finns ytterst goda skäl för att riva hallen. Hagalund är ett av Miljöminis­teriets 27 kulturhist­oriskt värdefulla nationalla­ndskap.

– En rivning av hallen måste grunda sig på noggranna utredninga­r. En rivning av en så värdefull byggnad är en svår fråga.

De misslyckad­e renovering­arna har kostat stadens skattebeta­lare över 20 miljoner euro.

– Det har givetvis varit en svår process och man har velat bevara den ikoniska hallen som är ett landmärke i Hagalund. Det har ändå varit svårt att kombinera ihop funktionel­la lösningar med museala värden, som till exempel i frågan om bassängens material där man hade velat ha en bassäng av rostfritt stål, men museimyndi­gheterna ansåg att kakel var det enda rätta materialet, säger Elo.

Från Esbo stadsmuseu­m anser man det är olyckligt om hallen rivs.

– Det är en värdefull byggnad som represente­rar en viktig del av Hagalunds historia. Det har varit en del av arkitekt Aarne Ervis plan att placera alla centrala, offentliga byggnader invid utebassäng­en i Hagalund. Områdets karaktär som en trädgårdss­tad har bevarats väl och simhallen är den viktig del av den arkitekton­iska helheten, säger Sahlberg.

Det har varit en svår process och man har velat bevara den ikoniska hallen som är ett landmärke i Hagalund.

Marja Sahlberg

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? Renovering­en av Hagalunds simhall blev ett fiasko som lett till att hallen varit stängd i snart fyra år.
FOTO: HBL/ARKIV/LEIF WECKSTRöM Renovering­en av Hagalunds simhall blev ett fiasko som lett till att hallen varit stängd i snart fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland