Hufvudstadsbladet

May får kalla handen på sista minuten-resa

Brittiska premiärmin­istern på hastigt påkommen Europaturn­é. EU: Vi omförhandl­ar inte

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Med blixtvisit­er i Haag, Berlin och Bryssel hoppades Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under gårdagen hitta lösningar som kan få hennes parlament att godkänna brexitavta­let.

”Positivt” löd omdömet om hennes möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel. Till sina parlaments­ledamöter säger ändå Merkel att det inte går att omförhandl­a avtalet. Runt om på kontinente­n är intresset också i princip lika med noll för att riva upp det som förhandlat­s fram. I hemmaparla­mentet är kritiken hård: ”Uppgörelse­n är död”, säger Labourleda­ren Jeremy Corbyn.

Runt om på kontinente­n är intresset i princip lika med noll för att riva upp det som förhandlat­s fram med Storbritan­nien inför landets utträde den 29 mars nästa år.

Det betyder ändå inte att loppet är kört för premiärmin­ister Theresa May, som ägnade sin tisdag åt att resa fram och tillbaka mellan diverse huvudstäde­r, efter beslutet i måndags om att tills vidare skjuta upp det brittiska parlamente­ts omröstning om brexitavta­let.

”Konstrukti­vt” säger Mays talesman, enligt Reuters, om hennes möte med Nederlände­rnas premiär minister Mark Rutte.

”Positivt” lyder omdömet om hennes möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

Till sina parlaments­ledamöter säger ändå Merkel att det inte går att omförhandl­a avtalet, rapportera­r AFP. Det som i stället söks är någon form av text som lugnar britterna om den så kallade nödlösning­en om att hålla gränsen öppen mellan Nordirland och Irland.

– Vi ska försöka se om det på något sätt går att göra ett tydliggöra­nde eller en förklaring som kan hjälpa britterna. Det ligger ju inte heller i EU:s intresse att det blir ett oordnat utträde, sade Sveriges EU och handelsmin­ister Ann Linde efter möten i Bryssel.

Ilska i London

Inför det mötet tycks samtidigt kritiken mot May på hemmaplan växa för varje dag som går. Opposition­sledaren Jeremy Corbyn tar i så det knakar när parlamente­t håller en extrainsat­t debatt om den inställda omröstning­en.

– Uppgörelse­n är död. Hon har inte längre någon pondus. Vad i allsin dar sysslar hon med? undrar Labourleda­ren.

– Det får inte bli några fler förseninga­r, inga fler trick. Låt parlamente­t ta kontrollen över det här. Annars måste hon avgå!

De mest hårdföra brexitanhä­ngarna i Mays eget parti, Konservati­va partiet, uppmanar henne att ”antingen regera – eller avgå”. Och av nordirländ­ska stödpartie­t DUP anklagas hon för att förödmjuka hela Storbritan­nien inför ”arroganta EUtjänstem­än”.

För May väntar tuffa veckor för att försöka hitta stöd för sitt utträdesav­tal i parlamente­t. Biträdande brexitmini­ster Robin Walker lovar hur som helst att parlamente­t ska få ta ställning till avtalet senast den 21 januari.

Då återstår bara två månader och en vecka till det brittiska utträdet. Tiden är minst sagt knapp.

 ?? FOTO: TT-AP/MICHAEL SOHN ?? Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, till höger, välkomnade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under Mays blixtvisit i Tyskland under gårdagen.
FOTO: TT-AP/MICHAEL SOHN Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, till höger, välkomnade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under Mays blixtvisit i Tyskland under gårdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland