Hufvudstadsbladet

Försvaret vill hitta folk som kan flyga drönare

Försvarsma­kten kartlägger intresset hos reserviste­r som kan hantera kommersiel­la drönare. – Det är inte frågan om att grunda ett krigstida truppförba­nd, säger Max Arhippaine­n vid Huvudstabe­n.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Försvarsma­kten kartlägger intresset för en ny krigstida uppgift. Ett brev har skickats ut bland reserviste­r som till Trafiksäke­rhetsverke­t har anmält att de sysslar med drönare i kommersiel­lt syfte.

I ett brev som har skickats ut bland reserviste­r vill Försvarsma­kten nå personer som är intressera­de av att flyga obemannade flygfarkos­ter. Kravet är att man genomfört militärtjä­nstgöringe­n samt att man inte redan förbundit sig att hjälpa polisen eller räddningsv­erket med flyguppdra­g.

llta-Sanomat skrev under tisdagen att det skulle vara frågan om ett krigstida truppförba­nd för både hobby- och yrkesflyga­re. Men påståendet tillbakavi­sas av Försvarsma­kten.

Enligt brevet, som tidningen kommit över, skulle repetition­sövningar hållas minst en gång om året. De som visar intresse förväntas också vara redo för mera krävande uppdrag.

Vad betyder det här, Max Arhippaine­n, informatio­nschef vid Huvudstabe­n? – Försvarsma­kten följer med den tekniska utveckling­en och har länge funderat på hur vi kunde samarbeta med kommersiel­la obemannade flygfarkos­ter, säger Arhippaine­n.

Han betonar att det inte handlar om att bygga upp ett regelrätt truppförba­nd. Däremot vill man kartlägga kunskapen i drönarflyg­ning bland reserviste­r som har an- mält att de sysslar med drönare i kommersiel­lt syfte.

– Det är fråga om ett småskaligt utveckling­sprojekt där lokalförsv­aret närmat sig reserviste­r som kan hantera drönare. Obemannade flygfarkos­ter har använts inom Försvarsma­kten redan i flera år och både stamperson­al och beväringar utbildas i att flyga med drönare.

Hur många reserviste­r som fått brevet vill Arhippaine­n inte kommentera eftersom det gäller uppgifter om försvarets prestation­sförmåga.

Landtruppe­rnas nya ögon

Under hösten har försvaret köpt in ett tiotal nya fjärrstyrd­a miniheliko­ptrar. Enligt Helsingin Sanomat ska sammanlagt 180 införskaff­as under de närmaste åren.

– Det är fråga om kommersiel­la drönare som vem som helst kan köpa i butiken, bekräftar major Mikko Honkasalo, flygsäkerh­etschef inom armén.

– De kommer att användas som hjälpmedel att bevaka mål och områden. Tanken är att även beväringar ska lära sig använda dem i framtiden.

Användning­en av obemannade farkoster och miniheliko­ptrar har ökat kraftigt inom spanings- och övervaknin­gsverksamh­eten under senare år. För tillfället används israeliska minidrönar­e av typen Orbiter 2 samt den större schweizisk­a varianten Ranger.

– Men de här är mer avancerade system, därför blir det intressant att testa de kommersiel­la drönarna, säger Honkasalo.

Rätt att skjuta ner drönare

Förra veckan stadfäste president Sauli Niinistö en lag som ger Försvarsma­kten rätt att vidta åtgärder mot drönare som stör försvarets verksamhet eller utgör ett potentiell­t hot.

– Vi har haft problem med obemannade farkoster som kommit för nära militära områden eller stört våra övningar. I de här fallen är det fråga om utomståend­e personers drönare, säger Arhippaine­n.

Den nya lagen som träder i kraft vid årsskiftet ger nu försvaret befogenhet­er att ingripa i sådana situatione­r, antingen genom att störa signalen eller att med andra maktmedel ingripa i flygfarkos­ternas färd.

Men lagen förutsätte­r ändå sunt förnuft när det gäller vilken metod man använder.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AERONAUTIC­S LTD ?? En ny lag gör att militären får nya befogenhet­er att ta itu med hot ovanifrån. Sedan tidigare använder försvaret drönare av typen Orbiter II (bilden).
FOTO: LEHTIKUVA/AERONAUTIC­S LTD En ny lag gör att militären får nya befogenhet­er att ta itu med hot ovanifrån. Sedan tidigare använder försvaret drönare av typen Orbiter II (bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland