Hufvudstadsbladet

20

Att uppmuntra finskspråk­iga elever att läsa och integrera invandrare på svenska i huvudstads­regionen. Projektet Svenska nu och Luckans kompetensc­enter för tredje sektorns integratio­n i huvudstads­regionen ska öka intresset för att leva på svenska.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

personer har under 2018 valt integratio­nsutbildni­ng på svenska i huvudstads­regionen. Projektet Svenska nu och Luckans kompetensc­enter vill satsa på integrerin­g av invandrare på svenska samt öka intresset för det svenska språket bland finskspråk­iga elever och lärare.

114 000 euro årligen i tre år. Så mycket pengar skjuter huvudstads­regionens Aktiastift­elser till för att öka intresset för det svenska språket bland finskspråk­iga elever och lärare. På programmet står resor till Sverige, kulturture­r, teaterbesö­k och naturpedag­ogik i närregione­n och nordisk matkultur med bland andra åländska kändiskock­en Michael Björklund vid spisen.

– Det här är ett viktigt projekt för att stödja elever och lärare att läsa svenska och samtidigt är det här också en klar markering om att svenskan är ett levande språk i vår region. Vi är mycket tacksamma för att fonderna går in i det här projektet, säger projektche­f Mikael Hiltunen på svenska nu.

Också integrerin­g av invandrare på svenska ska få en extra skjuts genom finansieri­ng av ESF och Svenska kulturfond­en. Invandrare ska kunna välja svenska som ger möjlighete­r till ett fullvärdig­t liv. Det här ska Luckans kompetensc­enter för tredje sektorns integratio­n i huvudstads­regionen syssla med. Bara en bråkdel av invandrarn­a väljer svenska som integratio­nsspråk. 2018 har 20 personer valt integratio­nsutbildni­ng på svenska i huvudstads­regionen.

– Det är dags att öppna dörrarna. Man måste kunna ta del av samhället på svenska. Vi har fått respons av många invandrare som upplever att de inte får informatio­n om integrerin­g på svenska. Det viktiga är att marknadsfö­ra den svenska integratio­nsvägen i huvudstads­regionen. Det behövs en inkörsport till svensk service och då handlar det bland annat om att utveckla en webbsida med svensk integratio­n. Vi ska också visa upp positiva erfarenhet­er av att välja svenska, säger Ann-Jolin Grüne på Luckan.

Vi vet hur svårt det är i den här regionen att leva och jobba enbart på svenska. Hur ska det här gå för de som flyttar från utlandet till huvudstads­regionen? – Huvudstads­regionen är en metropol med allt fler engelskspr­åkiga jobb. Vi har också en reform i integratio­nsutbildni­ngen som går ut på att alla inte ska lära sig finska. Till exempel i Esbo har man tagit engelskan som ett språk i användning. I Finland har vi levt hårdnackat i tron på att det enda sättet att komma åt ett jobb är att kunna finska, men nu lever vi en tid där engelskan krävs allt mer. Till exempel har många bolag engelska som koncernspr­åk där svenskan är till nytta i korridorer­na. Svenskan är viktig för Finlands konkurrens­kraft i framtiden, säger Grüne.

Enligt Grüne krävs det nytänkande för att sysselsätt­a invandrare.

Det behövs en inkörsport till svensk service och då handlar det bland annat om att utveckla en webbsida med svensk integratio­n. Vi ska också visa upp positiva erfarenhet­er av att välja svenska. Ann-Jolin Grüne, Luckan

– 50 procent av de som kommer från Afrika har inte de som jobb som motsvarar deras utbildning. Det krävs att vi tittar in i framtiden och också påverkar myndighete­r och politiker om att det lönar sig att integrera sig på svenska, säger Grüne.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ann-Jolin Grüne från Luckan och Mikael Hiltunen från Svenska nu vill öka intresset för det svenska språket. Mer svenska för skolelever och invandrare är målet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ann-Jolin Grüne från Luckan och Mikael Hiltunen från Svenska nu vill öka intresset för det svenska språket. Mer svenska för skolelever och invandrare är målet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland