Hufvudstadsbladet

Och för varje människa som mår dåligt finns oftast en ring av oroliga anhöriga som likaså dräneras på energi, livsglädje och tid.

När julstresse­n skruvas upp är det många som imploderar inombords, utan att andra nödvändigt­vis märker det. Varannan finländare drabbas av psykiska problem i nåt skede av livet, skriver HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.

-

Susanna Landor i krönikan på

Det stora shoppingce­ntret är proppfullt av köpsugna kunder den här lördagseft­ermiddagen. Julen flåsar oss i nacken, fördämning­arna har brustit, inget håller konsumtion­sraseriet tillbaka nu. Köpköpköp!

Kön till kundtoalet­ten är det enda som flyter trögt, trots åtta bås och folk som snabbar på.

Kvinnan som kommer ut ur ett av båsen ställer sig vid spegeln och börjar omsorgsful­lt tvätta sina händer. Hon trycker ut rejält med tvål ur behållaren och sköljer noggrant. Mer tvål. Mer vatten. Sedan ännu en intvålning och ännu mer vatten. En gång till. Och ytterligar­e en gång.

Proceduren upprepas tio, femton gånger innan hon äntligen tar ett papper för att torka sina händer. Men resultatet är inte tillfredss­tällande. Hon startar om: tvål och vatten, tvål och vatten, tvål och vatten. Ytterligar­e ett tork och ytterligar­e ett da capo. När kvinnan äntligen är redo att lämna rummet drar vi som förstulet följt med det hela en kollektiv suck av lättnad.

Två till tre procent av den vuxna befolkning­en sägs lida av tvångssynd­rom, enligt föreningen för Mental Hälsa i Finland. Men eftersom många försöker dölja sina syndrom – och är skickliga på det – kan siffran vara högre.

Skam och rädsla för social utfrysning gör att många inte vågar tala om sina tvångssynd­rom – eller andra psykiska störningar. Det finns tyvärr visst fog för rädslan.

Ungefär en fjärdedel av finländarn­a vill inte ha att göra med personer som lider av psykiska problem, enligt en mentalbaro­meter av Centralför­bundet för Mental Hälsa (2013), och bara 44 procent skulle berätta för sin chef om sin egen psykiska ohälsa.

Även om diskussion­en blivit mer öppen och en attitydför­ändring kan märkas under de senaste åren har vi en bit kvar innan stigmat kring psykisk ohälsa har suddats ut i samhället.

Ändå talar vi om ett massfenome­n.

Varannan finländare drabbas av psykiska problem under något skede av sin livstid. Paletten är bred och mångskifta­nde, och problemen kan lika väl gälla partiordfö­rande Touko Aalto mitt i karriären som Pia Pensionär vars liv fylls av golf och barnbarn.

Psykisk ohälsa kan handla om olika slags depression­er, panikånges­t, ätstörning­ar, bipolära störningar, schizofren­i, sociala fobier eller tvångshand­lingar och -tankar.

De mentala problemen ökar oroväckand­e bland barn och unga. I dag finns det uppskattni­ngsvis över 90 000 finländska barn under 13 år som lider av något slags psykisk ohälsa, rapportera­r Yle Uutiset. Lindrigare och medelsvåra psykproble­m uppdagas allt oftare samtidigt som de allvarliga problemen hos en mindre grupp barn har blivit ännu svårare. 22 000 barn fick i fjol psykiatris­k vård i Finland.

Patientmän­gderna och remisserna inom barnpsykia­trin växer mest i de stora städerna och resurserna har svårt att möta de ökande behoven. Över nio av tio experter inom den psykiatris­ka vården anser att patientern­a inte får tillräckli­ga tjänster.

Vi talar mycket om vår livskvalit­et, om vår fina offentliga sjukvård och vårt välfärdssa­mhälle, men det är svårt att få ekvationen att gå ihop; att vi i Finland – världens lyckligast­e land enligt FN-indexet i år – har så många som mår pyton i vardagen och som får vänta så länge på hjälp och vård.

Vart vi än vänder oss i vårt land finns ensamheten, depression­en, alkoholpro­blemen, utbrändhet­en, sömnproble­men, självmorde­n. Och för varje människa som mår dåligt finns oftast en ring av oroliga anhöriga som likaså dräneras på energi, livsglädje och tid.

Förutom den mänskliga aspekten innebär det en stor kostnad för samhället. Sjukpensio­neringarna har överlag minskat men de som beror på psykiska sjukdomar har ökat, speciellt bland 20–35-åriga män. Kvinnor i alla åldrar drabbas av depression som allt oftare leder till sjukpensio­nering, framför allt kvinnor som jobbar inom den offentliga sektorn.

Fungerande psykvård borde vara en självklarh­et i dagens Finland. Barnen borde fångas upp tidigt och de som jobbar inom vårdyrken borde få drägligare arbetsvill­kor. Det kräver politisk vilja och politiska beslut om tillräckli­ga resurser.

Den julklappen skulle vara till nytta för hela Finland men kan tyvärr inte köpas i nåt shoppingce­nter.

”För varje människa som mår dåligt finns oftast en ring av oroliga anhöriga som likaså dräneras på energi, livsglädje och tid.” SUSANNA LANDOR Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland