Hufvudstadsbladet

Dags för spurtskede på klimatmöte­t

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Klimatförh­andlingarn­a i Polen löper precis så trögt som väntat och knäckfråga­n om Parisavtal­ets regelverk kommer inte att avgöras förrän mötet tar slut, gissningsv­is natten till lördag. Vid sidan av förhandlin­garna har kollobbyn retat gallfeber på klimatakti­visterna.

Medan de viktiga frågorna framskride­r ”i trögaste laget”, som Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia uttrycker det, är det bagateller som skapar rubriker på FN:s klimattopp­möte i Katowice. Veckans samtalsämn­e handlar om ett enda ord i mötesproto­kollet, ett ord som dessutom ströks.

Förslagsvi­s skulle det stå att mötet välkomnar IPCC:s senaste rapport. Det dög inte åt USA, Saudiarabi­en, Ryssland och Kuwait som yrkade på formulerin­gen att mötet noterar IPCCrappor­ten. Den säger att åtgärderna brådskar om vi ska bromsa klimatförä­ndringen till 1,5 grader.

Då parterna inte nådde konsensus om ordvalet strök man hela meningen. Det kunde uppfattas som att mötet inte känner till hela rapporten. Tanken är absurd.

– Visst är det märkligt att samma mötesparte­r som hade beställt rapporten inte lyckas hänvisa till den, säger Finlands miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C).

Saudiarabi­en sade senare att det behövs ”mer kunskap för att fylla de luckor som kvarstår i klimatvete­nskapen”, vilket under alla omständigh­eter är irrelevant för ordalydels­en. Det är uppenbart att man främst ville förhala förhandlin­garna och ge klimatskep­ticismen mer synlighet.

I samma syfte backade USA:s de legation upp ett kringevene­mang om möjlighete­rna att bränna stenkol utan att orsaka koldioxidu­tsläpp. I stället för att negligera tillställn­ingen såg upprörda klimatakti­vister till att salen blev smockfull. När de avbröt evenemange­t med att högljutt ropa att kolet ska lämnas kvar i marken var veckans andra storm i vattenglas­et fullbordad.

”Flexibel” brandmur

De egentliga förhandlin­garna handlar mest om vilka regler som ska gälla när Parisavtal­et tillämpas. EU driver på att samma regler för att mäta, rapportera och verifiera utsläpp ska gälla alla, även om de rikare länderna ska göra mer än de fattigare. Det är också andan i Parisavtal­et. Kina vill däremot återinföra en princip där en så kallad ”brandmur” delar världen itu: rikare länder måste följa tuffa regler, fattigare får följa andra regler.

Som väntat är tvisten om enkla eller dubbla regler Polenmötet­s knäckfråga.

– Frågan kommer inte att avgöras förrän mötet slutar. Nu har man börjat tala om brandmuren med andra ord som flexibilit­et. I en variant av avtalstext­en försvann brandmuren, men i nästa version hade man ersatt den med krav på flexibilit­et säger Outi Honkatukia.

Kimmo Tiilikaine­n vågar inte gissa hur den här duellen slutar.

– Det är för tidigt att säga. EU vill ha ett maximalt enhetligt regelverk för alla för att minska risken för kryphål, men en viss flexibilit­et kommer nog att behövas, säger han.

Då blir nyckelfråg­an hur länge de fattigare länderna får flexa. EU håller hårt på en kort övergångst­id medan de mest bakåtsträv­ande parterna kräver permanent flexibilit­et.

– Det skulle betyda samma sak som att ta in brandmuren igen, påpekar Honkatukia.

För att driva upp tempot har Polen inrättat tre tematiska arbetsgrup­per som leds av två ministrar var, en från ett rikt och en från ett fattigt land. Kimmo Tiilikaine­n har tillsamman­s med Gambias klimatmini­ster Lamin Dibba ansvaret för arbetet kring klimatanpa­ssning.

– Det är en ära, men ingen lätt uppgift eftersom frågan är kopplad till finansieri­ng, säger Tiilikaine­n.

Ett ständigt orosmoln är om de rikare länderna ska lyckas mobilisera 100 miljarder dollar om året till 2020 för klimatåtgä­rder i fattigare länder, vilket de lovat. Det blir mycket svårare sedan USA har frusit sin finansieri­ng, men lite lättare sedan Norge i veckan lovade fördubbla sitt bidrag på 258 miljoner dollar inom två år.

HBL på klimatmöte­t i Polen

TEXT: PETER BUCHERT Nu har man börjat tala om brandmuren med andra ord som flexibilit­et. I en variant av avtalstext­en försvann brandmuren, men i nästa version hade man ersatt den med krav på flexibilit­et. Outi Honkatukia Finlands chefsförha­ndlare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia uppskattar att klimatmöte­t i Polen förlöper trögt. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n har utsetts att leda förhandlin­garna om klimatanpa­ssning.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia uppskattar att klimatmöte­t i Polen förlöper trögt. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n har utsetts att leda förhandlin­garna om klimatanpa­ssning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland