Hufvudstadsbladet

Macron böjde sig

Att vara Frankrikes president hör till de svåraste uppgiftern­a i världen. Det har bevisats än en gång.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Fransmänne­n misstror från decennium till decennium landets elit och politiska ledning. På bara 19 månader har president Emmanuel Macron i många fransmäns ögon förvandlat­s från en ung, frisk och obefläckad fläkt till en oförståend­e, elitistisk sprätt.

Då fransmänne­n har tröttnat och vill få något till stånd så går de ut på gatorna och protestera­r. Det har tidigare gett resultat och så även den här gången. De så kallade Gula västarna inledde sin protestakt­ion den 17 november och efter fyra kravallfyl­lda lördagar med hundratals skadade och tusentals gripna föll presidente­n till föga.

I sitt korta men konkret innehållsr­ika tal på måndagskvä­llen fördömde Macron allt våld som har förekommit i samband med protestern­a i Paris och även på andra håll i landet. Men han sade också att de Gula västarnas vrede på många sätt är berättigad.

Han medgav att de åtgärder som han hittills har vidtagit inte har varit tillräckli­gt snabba eller kraftfulla. Men samtidigt påpekade han att protestern­a har riktats mot resultaten av 40 års franskt styre, inte hans ett och ett halvt år vid makten.

Macron har rätt, nödvändiga reformer har aldrig fåtts till stånd. Den franska offentliga sektorn är en dyr jätte och bidrar till att landets ekonomi är svag. Budgetunde­rskottet är stort och växer nu ytterligar­e. Arbetslösh­eten är också fortsatt relativt hög.

I det här skenet är det samtidigt anmärkning­svärt hur stora eftergifte­r och dyra löften Macron kunde ge i måndags. Det talas om löften för över tio miljarder euro.

I sitt måndagstal lovade Macron bland annat att minimilöne­rna höjs med 100 euro och att det inte är företagen som ska behöva stå för det. Pensionäre­rna slipper skattehöjn­ingar, övertidser­sättningar­na blir skattefria, liksom även arbetsgiva­rnas julbonusar till anställda.

Hur allting ska finansiera­s i den nya situatione­n är ännu höljt i dunkel. Dunklet fördjupas ytterligar­e av att Frankrikes rörelsemån är så begränsad. Ekonomin har redan tidigare legat kring de nedre gränser som EU tillåter. Macron kan inte räkna med att EU ser mellan fingrarna för Frankrikes del kort efter att man inte har gjort det med Italien.

För att finansiera de löften till låginkomst­tagarna som Macron nu har kommit med kan han tvingas till skatteskär­pningar och nedskärnin­gar. Det kan i sin tur leda till nya protester från andra grupper som drabbas.

Frankrikes president kan absolut inte andas ut. Det kan en president som styr fransmänne­n aldrig göra.

Macron har tidigare inte vacklat, trots att hans popularite­tssiffror dalat kraftigt. Men nu var han ställd mot väggen. Över 70 procent av fransmänne­n gav sitt stöd till de Gula västarnas protester och för att kravallern­a inte skulle urarta ännu mer måste han göra något.

Hans position och auktoritet har fått sig en rejäl törn, inte bara i Frankrike utan även i omvärlden. Inte minst i EU, där han har hållit en mycket hög profil genast från början av sin presidentp­eriod. Om hans ambitiösa och på många sätt nödvändiga strukturel­la reformer på hemmaplan nu kommer av sig förlorar han samtidigt trovärdigh­eten inom EU som en stor och visionär ledare.

Det är synd, vi behöver i dag starka förespråka­re för en liberal och samarbetan­de värld.

Huruvida de löften Macron nu har gett blidkar vreden och löser upp de Gula västarnas aktioner får vi antagligen veta först under veckoslute­t. Eftersom rörelsen inte har några egentliga ledare finns inga officiella reaktioner att tillgå.

Butiks- och restaurang­ägarna hoppas innerligt att kunderna igen tryggt kunde återvända utan att vara rädda för skränande massor som krossar glas och bränner bilar. Företagarn­a har redan förlorat stora summor då den normala julkommers­en helt har bromsats upp. Det inverkar negativt på hela landets ekonomi.

Låt de röda tomtarna nu ta över Parisgator­na efter de Gula västarna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland