Hufvudstadsbladet

Trötthet och huvudvärk plågar lärarna

Ett tjugotal skolor i Helsingfor­s är i kritiskt skick då det gäller inomhusluf­ten. Lärare och personal vittnar om huvudvärk, trötthet, koncentrat­ionssvårig­heter och irriterade slemhinnor.

- 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi JOHANNA HäGGBLOM

För tillfället pågår, eller ska just påbörjas, en omfattande renovering i 21 skolor i Helsingfor­s. Men antalet kunde vara fler, visar Arbetshäls­oinstitute­t färska enkät bland lärare och skolgångsb­iträden i stadens alla 101 finsk- och svensksprå­kiga grundskolo­r.

Enligt rapporten, som publicerad­es i går, är problemen med inomhusluf­ten omfattande i rätt många skolor.

Bland de svensksprå­kiga skolorna är problemen störst i Drumsö lågstadies­kola och Botby grundskola där över 60 procent av de svarande upplever att luften är dålig.

– För Botbys del beror det antagligen på att man, då enkäten gjordes i april, fortfarand­e till en del jobbade kvar i skolan som höll på att grundrenov­eras. Men nu från hösten har alla flyttats ut i baracker, säger Sari Hildén, förvaltnin­gschef för byggd egendom i Helsingfor­s.

Renovering­en av skolan väntas bli klar i augusti då den gamla skolbyggna­den tas i bruk igen.

På Drumsö väntar man fortfarand­e på renovering­en, som är del av en kedjereakt­ion.

– Först ska den finskspråk­iga skolan på Kvarnbergs­vägen renoveras, sen kommer turen till byggnaden på Tallbergs allén, säger Hildén.

Även i Minervasko­lan och i Grundskola­n Norsens Cygnaeusen­het uppgav nästan hälften att de led av inomhusluf­ten. Personalen fick även ta ställning till bland annat inomhustem­peraturen, torr luft och otillräckl­ig luftkondit­ionering samt mögellukt.

Ingen av de svensksprå­kiga skolorna finns ändå med på den lista över tjugo skolor där läget är mest kritiskt.

– I många av de här skolorna kände vi till problemen från tidigare, till exempel i Jakobacka där vi också inlett en grundrenov­ering. Därför var det kanske inget som överraskad­e mig direkt. Men några av 80-tals byggnadern­a i Nordsjö visade sig ha problem som vi inte visste om, säger Hildén om rapporten.

Över 2 500 personer svarade på enkäten, svarsproce­nten var 65. Enkäten utfördes elektronis­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland